appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Advocaat Nederlandse IS-vrouwen: 'Kort geding tegen staat steeds dichterbij'

ANP
donderdag 18 juli 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen en Libben Reeskamp

Het geduld van strafrechtadvocaat André Seebregts is nog niet op, maar het einde is wel in zicht. Uiterlijk in augustus spant de Rotterdamse raadsman een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid om Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen te repatriëren uit Syrië. "Gesprekken zijn nog gaande, binnen een maand valt er wel een beslissing. Een kort geding tegen de Nederlandse staat komt wel steeds dichterbij", zegt hij in 1 op 1.

Advocaat Nederlandse IS-vrouwen: 'Kort geding tegen staat steeds dichterbij'

André Seebregts, die van zijn vakgenoten de bijnaam 'consigliere van het kalifaat' heeft gekregen, staat onderhand een klein peloton bij. Het zijn Nederlandse Syrië-gangers die vast zitten in interneringskampen in het door de Koerden bestierde Noord-Syrië. Twintig vrouwen, vier mannen en veertig kinderen uit het voormalige IS-gebied.

"Je kunt nooit 100 procent garanderen of die kinderen uit het kalifaat geen gevaar meer vormen hier", zo schetst Seebregts het dilemma waarmee ook hij worstelt. "Maar ook hier geldt: het humanitaire belang omwille van die kinderen moet voorop staan voor de Nederlandse staat."

'Het liefst goedschiks'

Hij overweegt een kort geding aan te spannen tegen de overheid om Jihad-vrouwen en hun IS-kinderen terug te halen. "Het liefst goedschiks, gesprekken zijn nog gaande. Maar als we beslissen om een kort geding aan te spannen, dan zal dat binnen een maand plaatsvinden. Het lijkt er op dat het kabinet te weinig onze richting op gaat bewegen", zegt Seebregts.

"En de politiek is nu met vakantie, dus in augustus dient er een kort geding?", vraagt presentator Sven Kockelmann. "Misschien."

Salafistische jeugdwerkers

Middenin de verhitte discussie over de terugkeer van Jihadbruiden en hun kinderen, meldt het Algemeen Dagblad dat er in de Haagse achterstandswijken Transvaal en de Schilderswijk salafistische jongerenwerkers actief zijn die IS-propaganda vertonen en jongeren waarschuwen hoe inlichtingendiensten radicalisering herkennen.

"Ik weet hier niet het fijne van, maar zoals ik het begrijp hebben de inlichtingendiensten hun werk weer uitstekend gedaan", zegt Seebregts.

Gevaarlijke types

De Britse krant The Independent schrijft over vrouwen die opnieuw hun loyaliteit tonen aan IS, zwarte vlaggen hijsen en geweld gebruiken in de opvangkampen van de Koerden. "Er zitten gevaarlijke types tussen, ja. De situatie wordt steeds schrijnender, vooral voor de kinderen", erkent Seebregts. De advocaat wijst vooral op de humanitaire conditie voor kinderen. "Er gaan kinderen sterven, zeker als het daar straks winter wordt."

Het kabinet wil eigen mensen niet in gevaar brengen, door IS'ers terug te halen uit onrustig oorlogsgebied. "Het kabinet zegt dat telkens. Vorige week ben ik zelf gaan kijken of het echt zo gevaarlijk was, nou, dat vond ik wel meevallen."

Dries Roelvink: 'Niet alles bedekken onder mantel der liefde'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1