appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Grapperhaus en Snel: 'beiden toeristen op hun eigen ministerie'

ANP
donderdag 11 juli 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Terwijl de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, onder vuur ligt, begint minister van Justitie Grapperhaus juist een charmeoffensief. Toch lijken de bewindsmannen erg op elkaar, vindt Marc Chavannes van de Correspondent. "Het zijn beiden toeristen op hun eigen ministerie." 

Het Mediaforum met Sjors Fröhlich en Marc Chavannes

Problemen belastingdienst

Het probleem bij de Belastingdienst is volgens Chavannes groter dan alleen de kinderopvangtoeslag. Ook heeft het nog steeds last van de afvloeiingsregeling, die zorgde ervoor dat voornamelijk ervaren mensen vertrokken.

Daarnaast is de technologie sterk verouderd bij het departement. "Ze hebben iets van 600 computers die met elastiek en wasknijpers aan elkaar gehouden worden", zegt de politiek redacteur.

Hij vindt het niet gek dat het slecht gaat bij de Belastingdienst. De kinderopvangtoeslag, de verouderde technologie en de afvloeiingsregeling zijn symptomen van uiteindelijk één groot probleem, aldus Chavannes. 

Drama

Volgens Chavannes is het échte drama dat we te veel vragen van de Belastingdienst, en dat ze met te veel taken worden opgezadeld. "De Belastingdienst is er om belastingen op te halen, maar we zijn regelingen gaan bedenken waarvoor ze alle uitkeringen moeten regelen."

"Het is ongelofelijk belangrijk dat een Belastingdienst van een land goed functioneert", onderstreept Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. "Als dat niet meer werkt, gaat het helemaal fout."

Ook in de communicatie gaat het niet goed bij de Belastingdienst vindt de hoofdredacteur. Ze hadden beter in één keer met alle problemen kunnen komen, denkt Fröhlich. "Nu moet de staatssecretaris om de drie dagen weer naar de Kamer."

Charmeoffensief bij Justitie 

Terwijl alle pijlen op staatssecretaris Menno Snel zijn gericht, begint Grapperhaus juist een charmeoffensief. Zo wil hij festivals verminderen tegen drugsgebruik en lachgas verbieden. Daarnaast wil hij criminelen laten betalen voor de kosten van het oprollen van drugslaboratoria.

Ook Sander Dekker, minister op hetzelfde ministerie, heeft plannen. Hij wil meer politiehonden in de gevangenissen om smokkel tegen te gaan. 

Ga eerst iets doen en vertel er dan over

Andrée van Es

"Ga eerst iets doen en vertel er dan over", zegt Andrée van Es, oud-wethouder in Amsterdam. "Ga geen dingen roepen waar je geen idee van hebt." Er zijn volgens haar te veel dingen geroepen, waardoor het vertrouwen erg verkleind is. 

Ook Fröhlich denkt dat het geen slimme zet is om meteen de media op te zoeken. Volgens hem ligt het probleem bij de ministeries zelf. "Ambtenaren doen misschien alles om de minister uit de wind te houden, maar juist daarom vallen ze."

In plaats van de problemen binnen de ministeries aan te pakken, gaan beide ministeries juist achter de klokkenluider aan, aldus Chavannes. "Dat zijn de mensen die de waarheid naar buiten brengen, die worden juist gepakt."

Het Mediaforum met Sjors Fröhlich en Marc ChavannesCorrectie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1