Binnenland
KRO-NCRV

Berlijn bevriest huurprijzen, 'Hier is de nood nog veel hoger'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Berlijn bevriest huurprijzen, 'Hier is de nood nog veel hoger'

Berlijn bevriest voor vijf jaar de huurprijzen. Dit om een halt toe te roepen aan de overspannen huizenmarkt. Ook in Nederland stijgen de huurprijzen, vooral in de grote steden. In Amsterdam is de prijs per vierkante meter twee keer hoger dan in Berlijn. Maar is het plan ook hier haalbaar? "Hier is de nood nog veel hoger", aldus Marcel Trip van de Woonbond in Spraakmakers.

"De overheid komt niet op voor het recht op wonen", vindt Staman van onze Spraakmakers Community. "Maar ze komen wel op voor de vrijheid van ongebreideld beleggen van vastgoed." Ook Anand Radhakishun huurt particulier. Hij vindt de prijzen schrikbarend: "Ze moeten niet alleen bevroren worden, maar ook verlaagd".

Landelijke actie

Toch kan het Berlijnse plan niet direct uitgevoerd worden in ons land. "In Nederland is alles iets anders geregeld", zegt Marcel Trip van de Woonbond. "Hier moet actie komen van de landelijke politiek." In Nederland wordt alles landelijk en niet op stedelijk niveau geregeld.

Wat is dan wel een oplossing? De Woonbond wil graag meer bescherming voor het gereguleerde deel van de markt. Ook willen ze een uitbreiding van deze bescherming. Nu is er een maximale huurprijs voor woningen tot 720 euro. "Is de woning 722 waard, dan mag je er dus ook 1500 voor vragen." De woonbond ziet de bescherming dan ook liever tot huurhuizen tot 1000 euro.

Daarnaast is het systeem in 2015 veranderd. "Sindsdien is de WOZ-waarde een rol gaan spelen in de huur. Daar willen we er graag vanaf, de schaarste moet ervan af."

Woningtekort

Toch moet je voorzichtig zijn met reguleren betoog Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing System. "Hoe meer je reguleert hoe minder beleggers actief zijn op de woningmarkt. Daar moet een goed balans tussen zijn", aldus Boelhouwer.

Quote

Ik hoop dat Berlijn de minister uitdaagt

Laurens Ivens

Dit gebeurde vijf jaar geleden in Nederland. "Toen werd er amper geïnvesteerd in onze woningvoorraad." Daarom is een goed balans belangrijk vindt de hoogleraar: "Anders loopt het woningtekort nog harder op".

Noodknop

"De overheid is schuldig", vindt de Amsterdamse Wethouder Laurens Ivens. Al meer dan twee jaar wordt er gepraat over de zogenaamde 'noodknop' voor de grote steden. Dit moet zorgen dat het middensegment een tijdelijke maximale huurprijs krijgt. Ivens: "Ik hoop dat Berlijn de minister uitdaagt om een besluit te nemen."

Stand.nl: In navolging van Berlijn moeten ook grote steden hier de huurprijzen bevriezen

Ster advertentie
Ster advertentie