appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Oproep Rutte voor salarisverhoging is een klap in het gezicht'

ANP
maandag 17 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, noemt Ruttes oproep aan bedrijven om de cao-salarissen te verhogen 'een klap in het gezicht' van de vakbonden. "Wij hebben de afgelopen jaren de lonen continu willen verhogen, maar kregen steeds te horen dat we rekening moesten houden met internationale concurrentieposities."

Stand.nl: Ruttes oproep om de salarissen te verhogen is ongeloofwaardig

Rutte deed de uitspraak afgelopen zaterdag op een bijeenkomst van de VVD. Hij dreigde met het terugdraaien van eerder beloofde lastenverlichting voor bedrijven, indien de salarissen niet aanzienlijk stijgen de komende tijd.

"Het lijkt wel of Rutte solliciteert naar het voorzitterschap van de vakbeweging," zegt Castelein. Hij vindt Ruttes uitspraak 'volstrekt ongeloofwaardig'. Volgens Castelien doet Rutte deze uitspraak juist nu 'met de hete adem van Baudet en andere populistische geluiden in zijn nek.'

Als puntje bij paaltje komt helpt hij het bedrijfsleven toch weer

Reinier Castelein

Bovendien gaat het kabinet hier helemaal niet over, zegt Castelein. Hij denkt niet dat werkgevers zich niets aan zullen trekken van Ruttes uitspraken. "En als puntje bij paaltje komt, helpt hij het bedrijfsleven toch weer."

'Werken tot je een ons weegt' 

De gerapporteerde loonstijging van drie procent, geldt volgens Castelein maar voor enkele cao’s. Bovendien wordt die loonsverhoging aan de andere kant via lastenverzwaring weer teniet gedaan, zegt hij. Hij doelt daarmee op de stijgende kosten voor onder andere energie en boodschappen. "Dan kun je werken tot je een ons weegt, maar je haalt er niets mee binnen."

Castelein is ervan overtuigd dat de lonen achterblijven zolang de lasten niet omlaag gaan. "Daar moet de prioriteit liggen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1