appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Omwonende kliniek in Den Dolder: 'Ik dacht dat ik hem zag lopen'

ANP
donderdag 6 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Jan Simons woont al twintig jaar naast de kliniek in Den Dolder waar afgelopen zaterdag Peter M. niet terugkeerde van verlof. Als omwonende is Simons extra alert. "Toen ik vanmorgen naar mijn werk reed, dacht ik hem te zien." Simons heeft toen de politie ingelicht. Op navraag van de redactie van Spraakmakers blijkt dat M. nog niet terecht is.  

Stand.nl: De kliniek in Den Dolder moet dicht

Vroeger ging het allemaal prima

Buurtbewoner Jan Simons

De kliniek is eerder in opspraak geraakt. "Vroeger ging het allemaal prima", zegt Simons, "maar dat veranderde toen er zwaardere opvang kwam en alcohol- en drugsverslaafden." Vorig jaar ontsnapte Micheal P., die uiteindelijk Anne Faber vermoorde.

In het dorp vlakbij Utrecht heerst onrust. "Als mijn dochter met de hond gaat wandelen, geeft dat een onaangenaam gevoel. Mijn onderbuikgevoel zegt dat de kliniek moet sluiten", aldus Simons. Andere omwonende zijn daarom een petitie gestart om de kliniek te sluiten.

Het helpt niet dat de huidige directie betrokken is geweest bij Michael P.

Buurtbewoner Paul Piebinga

Sluiting 

Toch ziet Simons dit niet als de oplossing. "Dan verschuif je het probleem alleen maar." Hij ziet het niet te negatief in. "Als iemand de benen neemt, dan denk ik dat hij eerder richting Rotterdam of Dordrecht gaat. Daar komt hij vandaan. Ik denk niet dat hij in dit dorp blijft."

Ook buurtbewoner Paul Piebinga vindt sluiting niet verstandig. De jas van Anne Faber werd destijds in zijn tuin gevonden. Volgens hem is er een ander probleem: de directie van de kliniek. "Het helpt niet dat de huidige directie betrokken is geweest bij Micheal P.

Ze kunnen beter écht een schone start maken." Directeur Erik Masthoff gaf eerder al aan dat de kliniek zich volgens hem gehouden heeft aan de protocollen.

Personeelstekort

Volgens deskundigen zijn de personeelstekorten in tbs-klinieken en het grote verloop van medewerkers een groot probleem. Dit zorgt voor onveilige situaties. Dat zei een tbs-advocaat en behandelaars eerder in Spraakmakers

Tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink: "Door de vele personeelswisselingen zijn de teams niet meer goed in balans. Je kan géén goede risico-inschatting maken als het team iedere dag anders is."

Lees verder:Stand.nl: De kliniek in Den Dolder moet dicht

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1