Binnenland
AVROTROS

Tessel ten Zweege: ‘Femicide moet je niet harder bestraffen, maar voorkomen’

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. Tessel ten Zweege: ‘Femicide moet je niet harder bestraffen, maar voorkomen’

De politiek heeft femicide helaas niet hoog op de prioriteitenlijst staan”, zegt schrijfster Tessel ten Zweege bij MISCHA! tijdens Orange the World, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

#372 - Tessel ten Zweege: 'Een gelijke wereld willen, dat is geen radicale opvatting' - MISCHA!

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord door een man. Toch staat femicide niet hoog op de politieke agenda, zegt schrijfster en activiste Tessel ten Zweege, die zelf met partnergeweld te maken had. “Het kleine aantal partijen dat er deze campagne wel aandacht voor had, schreeuwde vooral over hogere straffen.”

Dat is volgens Ten Zweege niet de oplossing. “Je wilt femicide voorkomen. In Rotterdam loopt nu bijvoorbeeld een pilot waarbij mannen met een contactverbod een enkelband moeten dragen. Dat geeft de vrouw zekerheid dat die man echt niet in de buurt komt. Dat lijkt me een veel betere oplossing. Van een opsluiting worden daders vaak juist meer agressief in plaats van minder."

Oplossingen in het onderwijs

Ook het onderwijs wijst Ten Zweege aan als een groot deel van de oplossing. “Na het schrijven van mijn eerste boek ben ik langs scholen geweest om daar met leerlingen te praten over rode vlaggen, gezonde grenzen en over hoe je regels kunt maken met je partner, zonder dat je diegene als eigendom ziet.”

Die gesprekken ervaart Ten Zweege als heel leerzaam, voor zowel de leerlingen als voor haarzelf. “Best raar dat we mensen hele belangrijke dingen in het leven zoals liefde, relaties en het gezinsleven, maar een beetje laten uitvogelen. We zouden daar veel meer open gesprekken over moeten voeren.”

#372 - Tessel ten Zweege: 'Een gelijke wereld willen, dat is geen radicale opvatting' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie