appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Staatssecretaris Mona Keijzer: 'Binnen twee tot drie weken standpunt kabinet over 5G'

ANP
maandag 3 juni 2019 | KRO-NCRV | Elisabeth van Scherpenzeel

Het kabinet hakt binnen drie weken de knoop door over het 5G netwerk. Dat zei Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. "Het onderwerp 5G staat op ons netvlies. Over twee tot drie weken neemt het kabinet hierover een standpunt in."

Over 2 tot 3 weken standpunt kabinet 5G netwerk

Nog even geduld dus, benadrukt bewindsvrouw Keijzer bij 1 op 1 tegenover Sven Kockelmann. Tot die tijd is Nederland er nog niet over uit in hoeverre telecomgigant Huawei een rol mag spelen bij de aanleg van een nieuw, snel telecomnetwerk. De VS vertrouwen het bedrijf niet en verdenkt Huawei er zelfs van dat het zou kunnen fungeren als spionagevehikel van de Chinese overheid. Hoewel er volgens China geen enkele reden is tot argwaan, hebben de Amerikanen het bedrijf allerlei beperkingen opgelegd. 

Niet naief

Als het ligt aan Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dienen Nederland en andere Europese bondgenoten het Amerikaanse voorbeeld in de 5G-discussie zo snel mogelijk te volgen. Maar dat gaat Nederland niet klakkeloos doen, zo maakte premier Rutte onlangs nog bekend. In zijn ogen moet Nederland "niet naïef" omgaan met signalen over spionage, maar tegelijkertijd benadrukte hij het belang van Huawei. "Het bedrijf zorgt in Nederland voor banen, inkomsten en is een belangrijke partner voor de telecomindustrie."

Een miljard euro aan contracten

Deze boodschap van Rutte zal staatssecretaris Keijzer dan ook in elk geval overbrengen aan Pompeo, die op bezoek is Den Haag en de Global Entrepreneurship Summit (GES) bijwoont. Nederland en de VS zijn samen organisator van deze internationale conferentie, waar topmensen uit het bedrijfsleven in gesprek gaan met bestuurders en investeerders uit 134 verschillende landen. 

Bedrijven, waarvan het leeuwendeel tot in ICT gespecialiseerde start-ups behoren, die aan dit zakencongres deelnemen kunnen mogelijk voor een miljard euro aan contracten afsluiten. Tenminste, dat lieten minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra doorschemeren voorafgaan aan de GES.
Nederland steekt 15 miljoen euro in de GES. Ook Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, is present bij deze prestigieuze ‘omgekeerde handelsmissie’. 

Oplossingen voor milieuvraagstukken

Ruim tweeduizend ondernemers en investeerders uit de hele wereld treffen elkaar dan in het World Forum in Den Haag over de vraag hoe bedrijven met privaat kapitaal maatschappelijke problemen beter kunnen helpen oplossen, vertelt Keijzer. Dit gaat naar verwachting leiden tot diverse lucratieve zakendeals maar ook tot investeringen die bijvoorbeeld leiden tot minder CO2-uitstoot en oplossingen voor andere milieuvraagstukken. "Sommige gelegde contacten op deze zakentop in Den Haag leveren direct contracten op voor het Nederlandse bedrijfsleven, andere gelegde contacten zijn van groot belang voor handelsrelaties op de lange termijn."

Vrouwen 

Wat Keijzer concreet wil verbeteren tijdens deze internationale investeringstop, zijn de economische kansen voor vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat bij de nieuwe start-up-bedrijven maar 1,6 procent vrouwen in de leiding heeft. Keijzer: "Aan de top van onze investeringsfondsen is ook één op de tien vrouw". Keijzer wil niet gelijk "met een vingertje zwaaien", maar het gaat de staatssecretaris vooral om de economische kansen die hier blijven liggen en dat is volgens haar "eeuwig zonde". Mona Keijzer noemt prins Constantijn als voorbeeld hoe het zou moeten gaan; "Hij gaat niet meer in een forum plaats nemen waar alleen maar mannen zitten."

Mona aan de top? 

Storend vindt de staatssecretaris het dat het bij opvolging, binnen ondernemingen en zelfs familiebedrijven, er altijd eerst naar de mannen wordt gekeken. Alleen al daarom zou Keijzer graag een vrouw als opvolger van de naar Leeuwarden vertrokken CDA-leider Buma willen zien. "Heel mooi als er een vrouw aan de top zou staan. Maar mannen kunnen dit soort dingen ook best aardig." Of ze zelf een gooi zal doen naar het leiderschap laat ze nog afhangen van hoe haar situatie over anderhalf jaar is. "Ik zou het wel kunnen. Waarom niet?" 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1