appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oom Anne Faber: 'Ze zijn nog niet van ons af'

KRO-NCRV
donderdag 18 april 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

De familie Faber blijft met argusogen volgen of Justitie en forensische instellingen hun leven beteren, na de fouten die zijn gemaakt in het straftraject van Michael P, dat leidde tot de gruwelijke verkrachting en moord op de 25-jarige Anne Faber. "Ze zijn nog niet van ons af", stelt Hans Faber, de oom van Anne, in 1 op 1.

Oom Anne Faber spreekt

Deze week verscheen van zijn hand het boek Anne, kroniek van een zoektocht, met een nawoord van vader Wim Faber. Naast een monument voor Anne, en een dankbetuiging aan iedereen die meehielp in de twee weken durende zoektocht, is het vooral een waarschuwing aan iedereen die met mensen werkt als Michael P.

"We blijven kritisch volgen wat er gebeurt. Rapporten verdwijnen in een la, en mensen gaan over tot de orde van de dag. Dit boek is echt een waarschuwing, als je werkt met dit soort mensen, en je neemt je werk niet serieus, of je wil om half 5 naar huis, dan is dit wat er gebeurt", zegt Faber.
 
Op zijn LinkedIn-pagina schreef hij Faber een aankondiging van het boek, "Dat is inmiddels vijfhonderdduizend keer bekeken." Hij krijgt veel reacties, vooral van mensen die in de forensische zorg of bij de politie werken.
 
"Mensen zeggen: 'ik hoop dat mijn directie dit ook leest'. Er is een enorme kloof tussen de werkvloer in de forensische zorg en de directie. Dat is ook aan de hand in de instelling waar Michael P. zat."
 

'Kliniek Michael P. vroeg toestemming voor excuusbrief'

Faber hekelt de manier waarop de kliniek in Den Dolder, waarin Michael P. verbleef, alle luiken sluit en verantwoording probeert af te wenden. "We hebben anderhalf jaar lang niks van de kliniek gehoord. Ze vroegen via minister Dekker eerst om toestemming om een excuusbrief te schrijven.
 
'Als je echt spijt hebt, dan doe je dat gewoon', zei Elze, de moeder van Anne. Aan die excuusbrief hebben we geen behoefte gehad", zegt Faber.
 
"Ze hebben een PR-bureau ingehuurd, geprobeerd media te beïnvloeden, en de conclusies van de OVV. Er is geen transparantie over hoe zij te werk gaan, verantwoordelijken bukken waar ze bukken kunnen."
 
Uit notulen in handen van het Algemeen Dagblad blijkt dat patiënten opnieuw ten onrechte op verlof mochten. Minister Dekker praat donderdagavond met inwoners van Den Dolder over het vernietigende rapport van de OVV.

Hoger beroep Michael P. dient in mei

Op 28 en 29 mei wordt het hoger beroep van de zaak Anne Faber inhoudelijk behandeld, dat is ingediend door P., die in eerste aanleg is veroordeeld tot 28 jaar en tbs met dwangverpleging. Voor het gerechtshof in Arnhem hoopt P. dan ook stil te staan bij zijn 'hardhandige' arrestatie door de politie. 
 
"We kijken hier bepaald niet naar uit", verzucht Faber. "P. Zal de hele zaak willen overdoen." Anne's oom krijgt sowieso een unheimisch gevoel bij de intenties van Michael P. in het hoger beroep. "Hij wil dan aandacht vestigen op het leed dat hem is aangedaan bij de arrestatie.
 
Dat is op zijn zachtst merkwaardig voor de man die verantwoordelijk is voor al het leed dat mijn nichtje Anne is aangedaan."
 

Oom Anne Faber: ‘Ze zijn nog niet van ons af’

 

‘Het boek Anne zal nooit dichtgaan’

"Het boek Anne zal nooit dichtgaan, daar is het trauma te groot voor", stelt Faber, "er is iets vreselijks gebeurd, mijn nichtje is verkracht en vermoord." Hij benadrukt dat de mensen die fouten hebben gemaakt, die verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de samenleving, de dans ontspringen.
 
"Er worden op geen enkele manier consequenties aan verbonden. Ze zijn nog niet van ons af", besluit Faber.
 
 
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1