appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Hoe gaat het nu met het napalmmeisje?

ANP
woensdag 16 mei 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Kim Phuc Phan Thi werd bekend als ‘het napalmmeisje’ van de beroemde foto uit 1972. De komende dagen is Kim Phuc (nu 55 jaar) in Nederland om het boek over haar leven te promoten. Ghislaine spreekt in Spraakmakers met haar Nederlandse uitgever Arjen van Trigt. "Ik sta nú op Schiphol."

Veel meegemaakt

"Het is heel spannend", zegt Van Trigt, die staat te wachten in de aankomsthal. "Ik heb haar niet eerder ontmoet, dus ik moet haar ook zien te herkennen." Kim Phuc woont al jaren in Canada en bracht vorig jaar haar boek uit: Fire Road. Van Trigt wist meteen dat hij het boek in het Nederlands wilde uitbrengen. "Het is natuurlijk een heel bekende foto en die heeft zó veel gedaan met haar leven. Kim Phuc heeft veel meegemaakt, maar is daar op een mooie manier uitgekomen. Haar verhaal is het delen waard."

20 operaties

Dat wil Kim Phuc dan ook graag, vertelt Van Trigt. "Na een heel moeilijke periode heeft ze vrede gevonden in haar leven, ze heeft zelfs de bommenwerper kunnen vergeven." Daarnaast wil Kim Phuc vertellen welk verhaal achter schuilgaat achter de foto. Van Trigt: “Wat gebeurde er precies? Hoe is het daarna gegaan? Ze is bijvoorbeeld wel 20 keer geopereerd en heeft nu nog steeds last.” Dat betekent dat Kim Phuc op intensieve dagen rust moet nemen, omdat haar brandwonden dan pijn doen.

Arjen van Trigt met Kim Phuc Phan Thi en haar man

Gedreven

Het weerhoudt haar niet van een boektoer door Nederland, onder meer langs Zwolle en Biddinghuizen. "Het is een ontzettend gedreven vrouw", zegt Van Trigt. De ontmoeting was heel hartelijk, vult Van Trigt later aan. "Ze is een erg vriendelijke vrouw en een aangename gesprekspartner. Het was gezellig onderweg."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of meld je aan!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1