appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

D66: Opening Lelystad Airport geen uitgemaakte zaak

ANP
dinsdag 15 mei 2018 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen Twitter

Het is niet zeker of Lelystad Airport in 2020 de deuren kan openen. De Tweede Kamer beschikt nog over onvoldoende informatie om een afgewogen oordeel te vellen. Dat zegt Jan Paternotte (D66) in het radioprogramma 1 op 1, op NPO Radio 1.

Jan Paternotte (D66): 'Onderzoek uitbreiding Schiphol op Noordzee'

"Lelystad moet zijn bestaansrecht nog bewijzen", zegt Jan Paternotte, D66-Kamerlid. Dinsdagmiddag is er in de Tweede Kamer een groot debat over de uitbreiding van Schiphol met minister Cora van Nieuwenhuizen. "Het vliegveld is ontzettend slecht voorbereid. Het heeft geen zin een luchthaven te openen, zonder dat je weet of het zijn doel wel haalt."

Level playing field

Het doel van Lelystad Airport is ruimte creëren op Schiphol. Vakantievluchten zullen dan vanaf Flevoland opstijgen en landen. Maar vliegtuigmaatschappijen kunnen niet zomaar gedwongen worden om vanaf een ander vliegveld te vertrekken. De Europese Commissie heeft zich daar eerder in Italië kritisch over uitgelaten. "Nederland moet nog een voorstel doen aan de Europese Commissie. Waarom dat nog niet is gedaan vraag ik vanmiddag aan de minister", zegt Paternotte.

Luchthaven in de Noordzee

Kamerlid Jan Paternotte wil tijdens het debat een serieus voorstel indienen om te kijken of een grote luchthaven in de Noordzee haalbaar en betaalbaar is. Eerdere onderzoeken tonen aan dat dit plan peperduur is, maar niet per se onhaalbaar. "Laten we de mogelijkheden onderzoeken. Buiten Hongkong is er, mede door Nederlandse baggeraars, ook een vliegveld in zee opgespoten. Het zou een mooie oplossing voor de toekomst zijn", zegt Paternotte.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1