Achtergrond
KRO-NCRV

'Facebook is God en de Duivel in één'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Facebook is God en de Duivel in één'

"We have a responsibility to protect your information. If we can’t, we don’t deserve it." Met die tekst in een advertentie in Britse kranten biedt Facebook, met de handtekening van Marc Zuckerberg, zijn excuses aan. Facebook ligt onder vuur omdat gegevens van 50 miljoen gebruikers in handen kwamen van Cambridge Analytica. Dit bedrijf gebruikte de gegevens voor gerichte politieke reclames met als doel het stemgedrag van gebruikers te beïnvloeden. Zuckerberg bood dus zijn excuses aan, maar is het te laat?

'Dealer die gratis heroïne verstrekt'

Paul van Gessel, directeur van AT5, zegt in het Mediaforum over Mark Zuckerberg: "Drie miljard mensen zitten inmiddels op Facebook, dus we hebben er heel erg gebruik van gemaakt, maar inmiddels komt ook de keerzijde aan het licht. En die is redelijk desastreus. Het komt voor mij over als een dealer die gratis heroïne verstrekt tot het moment dat we niet meer zonder kunnen. Facebook is God en de Duivel in één.''

Is stoppen met Facbook wel zo gemakkelijk?

Volgens Brahim Bourzik, oprichter van de Moslimkrant, is Facebook over zijn hoogtepunt heen, maar komt Mark Zuckerberg er wél mee weg. ''Hij weet dat we afhankelijk van hem zijn', zegt Bourzik. "Onze doelgroep zit ook op Facebook, daar kun je gewoon niet omheen. Ik kan als een koppige arabier vasthouden aan mijn principes, maar als dat mij breekt, blijf ik toch meedoen met Facebook."

Van Gessel voegt hieraan toe dat bij AT5 40% van het internetverkeer binnenkomt via Facebook. ''Als we nou radicaal zouden stoppen ben je 40% van je publiek in één klap kwijt, maar wat win je dan?''

Facebook regulieren

In verschillende media wordt gesproken over het reguleren van Facebook door de overheid, maar Van Gessel ziet er niets in. "Als we het over informatie hebben, vind ik het vrij gevaarlijk als we overheidsingrijpen gaan bepleiten. We moeten denk ik wel naar de monopoliewerking van Facebook gaan kijken. Als je het bedrijf zou opsplitsen, splits je ook de macht. Dat kan een oplossing zijn."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie