appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'In Zeeland gebeurt alles later, in Rotterdam gebeurt alles eerder'

ANP
dinsdag 20 maart 2018 | KRO-NCRV | Esther Janssen Twitter

Roland Wondolleck, oud-baas van Rotterdam The Hague Airport, vindt het niet gek dat er in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen veel aandacht is voor een stad als Rotterdam. "In Zeeland gebeurt alles later, in Rotterdam gebeurt alles eerder. We zijn toonaangevend voor wat er in Nederland zou kunnen gebeuren", aldus Wondolleck in het Mediaforum.De uitslag van Rotterdam kan volgens Wondolleck veel zeggen over Nederland. "Rotterdam heeft wel een soort voorbeeldfunctie." Rotterdam als kanarie in de kolenmijn zou je volgens onderzoeksjournalist Sanne Terlingen bijna kunnen zeggen. "De gemeente die waarschuwt waar je de komende jaren in de politiek op moet letten." Ze vindt het interessant dat we nu veel naar Rotterdam kijken, waar de focus vroeger misschien meer lag bij een stad als Amsterdam. 

'Buiten de randstad wonen veel meer mensen'

Martha Riemsma, hoofdredacteur Twentse Courant Tubantia, is het hier niet mee eens. "Voor mensen in Twente blijft Rotterdam (of Amsterdam) gewoon de Randstad." Ze gelooft niet dat die steden zo symbolisch zijn voor wat er in de rest van het land gebeurt, waar veel meer mensen wonen. 

Er zijn volgens Riemsma sowieso gewoon heel veel verschillen. "In Twente schrijven we alleen al over 15 gemeenten en in Oldenzaal is er weer heel andere problematiek dan in Almelo of Enschede." Daarom is het volgens haar voor landelijke media zo moeilijk om een soort gemene deler te vinden. "Een stad als Rotterdam staat dan misschien wel symbool voor een aantal discussies die landelijk gevoerd worden, maar lokaal gaat het echt over hele andere kwesties."

Bij de Twentse Courant Tubantia kunnen ze de verkiezingen nog erg lokaal aanpakken, ondanks de bezuinigingen. Maar volgens Riemsma is er nu zeker geen gebrek aan regionale media rondom de verkiezingen. "Ik denk dat mensen zich nog nooit zo goed hebben kunnen informeren als nu."

Wat ze dan precies hebben gedaan om de kiezer te informeren, dat hoor je in het Mediaforum: 

Luister naar het mediaforum

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1