appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Door dit soort grappen zijn we bijna weer terug bij af'

ANP
maandag 5 februari 2018 | EO | Redactie Twitter

Twee sponsoren van Voetbal Inside, Toto en Gilette, hebben maandag afstand genomen van de grap die René van der Gijp uithaalde. Die dreef vrijdag de spot met de Vlaamse transgender Bo van Spilbeeck. De roep om een boycot zwelt aan, ook uit de politiek. In Dit is de Dag gaat Renate den Heijer, ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland en zelf transgender, in gesprek met mediastrateeg Jaap Stalenburg en VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz.

Kijk het gesprek terug

René van der Gijp verkleedde zich vrijdag als vrouw bij Voetbal Inside en verklaarde verder door het leven te willen als Renate. Hij refereerde daarmee aan VTM-verslaggever Bo van Spilbeeck. Die ging tot voor kort als Boudewijn van Spilbeeck door het leven maar wil nu verder als vrouw.

“Een totaal misplaatste grap”, zegt Renate den Heijer. Zij is Trans Ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland (TNN) en actief in de roze voetbalfanclub van ADO Den Haag, de Roze Règâhs. "We merken dat we nu stappen zetten in de strijd tegen transfobie en homofobie in het voetbal, maar door zo'n grap zijn we weer bijna terug bij af."

Oproep tot boycot

COC en TNN roepen op tot een boycot en vinden het tijd dat sponsoren Heineken, Gillette en Toto de stekker eruit trekken. Politieke partijen als PvdA en GroenLinks steunen deze boycot. Volgens VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz moet de politiek zich hier verre van houden. "Ik kan er niet bij dat de politiek ervoor kiest om zich inhoudelijk met het programma te gaan bemoeien. Daar moet je ver weg van blijven. Ieder zijn humor. Ik vond het ook niet grappig, maar dat is niet relevant. Wij stellen slechts de kaders."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Yeşilgöz' fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak zich ook uit

'Het is kroegpraat'

Sportjournalist en mediastrateeg Jaap Stalenburg is het eens met Yeşilgöz. "Het is een smakeloze grap maar je moet het allemaal niet overdrijven. Het is kroegpraat en als je het niet leuk vindt kijk je niet. Je maakt het nu zo groot, dat er vanavond een miljoen mensen kijken naar Voetbal Inside." 

Renate den Heijer van TNN denkt dat met het maken van een klein gebaar, een begin gemaakt kan worden om een gedragsverandering voor Voetbal Inside te bewerkstelligen. "Laat van der Gijp maar bij ons netwerk langskomen om het gesprek aan te gaan. Of nog beter: zet mij maar aan tafel, als transgender én voetbaldeskundige. Maar dan wel om over voetbal te praten, want daar weet ik toevallig best veel van."

Luister het hele gesprek terug

Reactie Voetbal Inside

Bij Voetbal Inside ging Rene van der Gijp in op het voorval en de media-ophef. Van der Gijp: "Het vervelende van tv-mensjes en mensjes die op tv komen, is dat ze allemaal het idee hebben dat de kijker achterlijk is. Er is mij vanuit RTL gevraagd om hier te zeggen dat ik niets tegen homo’s heb. Ik heb inderdaad niets tegen homo’s. En dat ik niets tegen transgenders heb. Ik heb inderdaad niets tegen transgenders. En dat ik niets tegen lesbiennes heb. Daar heb ik ook niks tegen! En ik denk dat heel veel kijkers dat dondersgoed weten." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1