Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom je Twitter niet meer zo serieus moet nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je Twitter niet meer zo serieus moet nemen

De macht van een kleine groep twitteraars is onevenredig groot. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vrij Nederland en Nieuwsuur. Hoofdredacteur Ward Wijndelts van VN maakte de eerste conclusies vandaag bekend in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Enige tienduizenden twitteraars, dat is maar zo’n 0,01% van de Nederlandse bevolking, heeft buitengewoon veel invloed op het maatschappelijk debat.

Wijndelts verbaast zich over de dynamiek op Twitter. "Onze hypothese was dat het debat wordt gegijzeld door een relatief kleine groep linkse en rechtse mensen. Die roepen iets op Twitter en daar reageert politiek Den Haag dan weer op. Wat een rare dynamiek. De Utrecht Data School heeft het onderzocht en onze hypothese bleek te kloppen."

‘Twitter vooral een instrument voor opiniemakers, media en politici’

Volgens de hoofdredacteur van Vrij Nederland is ook de rol van Twitter aan het veranderen. Wijndelts: "Twitter is groot. Maar jongeren zitten toch echt op Snapchat. Twitter is vooral een instrument voor opiniemakers, media en politici. De relevantie is bij deze specifieke groep tamelijk groot."

Luister hier het Mediaforum terug:

Het Mediaforum: is de #metoo discussie uitgelopen op een heksenjacht?

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie