appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

CDA: ook piloten bij overleg over Schiphol

ANP
woensdag 15 november 2017 | Redactie De Ochtend Twitter

Aan het zogenaamde 'Alders-tafel', waar belanghebbenden rond Schiphol met elkaar praten over de ontwikkeling van de luchthaven, moeten voortaan ook piloten kunnen aanschuiven. Dat vindt het CDA, bleek vanmorgen in Stand.nl.

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers heeft al vaker gevraagd om toegelaten te worden tot dit overleg. Tot nu toe is dit geweigerd. De vereniging is blij dat het CDA er nu voor pleit dat zij ook moeten kunnen aanschuiven bij dit belangrijke overleg.

Dilemma geluidshinder en veiligheid 

In 2008 werd aan deze 'tafel van Alders' besloten dat het voorkomen van geluidshinder van grotere invloed moet zijn op het beleid van de luchthaven. Dat leidt nu tot veelvuldige baanwisselingen voor de piloten, om zo de geluidshinder voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Volgens de piloten gaat dat ten koste van de voorspelbaarheid van hun werk, en vergroot het de kans op ongelukken.

In het Alders-overleg praten omwonenden mee vanuit hun belang om de geluidsoverlast te beperken. Schiphol zelf praat mee met het oog op de belangen van de luchthaven. KLM praat mee vanuit het bedrijfsbelang van de vliegtuigmaatschappij. Volgens de verkeersvliegers zijn zij de enigen zonder direct eigen belang. Zij willen vooral meepraten om de veiligheid van henzelf en hun passagiers onder de aandacht te brengen. 

'Zinvol dat piloten meepraten'

In Stand.nl vroeg Sven Kockelmann aan CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch of hij vindt dat vliegers ook aan het Alders-overleg deel zouden moeten nemen. Amhaouch antwoordde bevestigend. "Vanuit boerenverstand klinkt het voor mij als heel zinvol. Dat de stem van professionals die dagelijks de instructies uitvoeren, wel gehoord wordt. Maar als KLM daar al aan tafel zit, vind ik het wel vreemd dat die stem dan niet doorklinkt."

''Maar u vindt het logisch dat piloten daar ook zelf aan tafel komen zitten?'', vraagt Kockelmann. ''Absoluut", antwoord Amhaouch. "Ik heb de aanbevelingen van de Vereniging van Verkeersvliegers bekeken, daar zitten gewoon operationele verbeteringen in die je kunt gaan invoeren".

Luister het fragment hier terug:

Stand.nl: Schiphol moet alles op alles zetten voor een veilige luchthaven

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1