Achtergrond

´Pussy Riot heeft vooral impact buiten Rusland´

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ´Pussy Riot heeft vooral impact buiten Rusland´

De Zwarte Cross in Lichtenvoorde was het eerste festival dat ‘de befaamde Russische punkband Pussy Riot had weten te boeken’, meldde het festival een maand geleden. Nu blijkt dat de band niet komt optreden, maar dat ze ‘meerdere malen ten tonele verschijnen en dit op een andere manier invullen’, aldus de Zwarte Cross.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Russische punkband verwierf internationale faam met hun guerilla-optreden in een kerk. Eduard Nazarski, directeur van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, is blij met de samenwerking tussen de Zwarte Cross en Pussy Riot. “Het optreden in de kerk was controversieel, maar de kampstraf die er op volgde was buitenproportioneel. Ik bewonder de dames erom dat ze zich na twee jaar opsluiting in barre omstandigheden blijven roeren,” vertelt hij op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Volgens Ellen Rutten, hoogleraar Slavische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam, is Pussy Riot meer dan een punkband. “Ze zijn kopstukken van een beweging, die duidelijke wensen heeft. Ze zijn eigenlijk een kleine politiek-culturele beweging die doormiddel van toespraken, kunst en muziek hun boodschap uitdragen.” Die boodschap is eenduidig: de band staat voor integriteit en respect, zaken die volgens hen ontbreken in de Russische staat.

Hoewel ze internationaal veel aandacht krijgen, is de politieke impact van Pussy Riot in Rusland vooralsnog gering, vindt Rutten. Dat blijkt ook uit een pamflet van honderd oppositionele intellectuelen dat gisteren verscheen. “De oppositie is te verdeeld en er moet volgens de opstellers meer worden samengewerkt. Pussy Riot hoort ook bij de oppositie.”

Vloeken in de kerk

Daar komt bij dat de controversiële aanpak van Pussy Riot in eigen land niet werkt. “Mensen in het buitenland overzien vaak niet hoe controversieel Pussy Riot in Rusland is. Neem dat optreden in de kerk. In de orthodoxe kerk, die voor veel Russen heel belangrijk is, zijn ook de materiële zaken heilig. Als je daar gaat staan vloeken zoals Pussy Riot deed, trap je mensen echt op hun ziel.”

Uit onderzoek blijkt dat zes procent van de Russen met Pussy Riot sympathiseert. Rutten: “Pussy Riot heeft eigenlijk vooral in het buitenland veel aandacht getrokken en op die manier de slechte mensenrechtensituatie in Rusland op de kaart gezet.”

Ster advertentie
Ster advertentie