appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Burgemeester Nijmegen: ‘Met meer controles kan je terrorisme niet tegenhouden’

ANP
dinsdag 18 juli 2017 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

''Met meer controles en afzettingen kan je het terrorisme niet tegenhouden.'' Dat zegt de Burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, over eventuele terroristische dreigingen bij de 101ste Nijmeegse Vierdaagse.

Vanochtend ging de Vierdaagse van start. ''We hebben al maanden geleden goed op een rijtje gezet wat er moet gebeuren, mocht er een terroristische dreiging komen'', zegt Bruls. Maar de grootste winst zit hem niet in het beveiligen van een evenement. Wel zegt hij dat 'intelligence' belangrijk is. Daarmee bedoelt hij dat de veiligheid vergroot kan worden door het inzetten van informatie. Die informatie kan bijvoorbeeld verkregen zijn door de politie of AIVD. 

Informatie: 'mogelijk geradicaliseerd'

''Dat zagen we een tijdje geleden ook bij het concert van Guus Meeuwis in Eindhoven. Daar is iemand opgepakt omdat er gewoon genoeg informatie was'', zegt Bruls. De man die werd opgepakt, gedroeg zich verdacht en was bekend bij de politie als mogelijk geradicaliseerd. ''Door deze informatie hebben ze hem kunnen oppakken en is het evenement toch doorgegaan. Dat is de beste manier om het aan te pakken.''

'Hoe ver wil je gaan?'

Bruls noemt het 'echt faliekante onzin' om te denken dat je met nog meer controles en nog meer afzettingen het terrorisme kunt tegenhouden. ''Ik geef het u op een briefje: Als ze niet met de fiets komen, dan komen ze met een vrachtwagen. En als ze niet met de vrachtwagen komen, komen ze met een drone uit de lucht. En doen ze dat niet, dan komen ze met de helikopter. Dus hoe ver wil je gaan?''

Rust

Bruls vindt dat hij als burgemeester een bepaalde rust en controle moet uitdragen. "Niemand heeft er wat aan als ik zeg: er kan wat gebeuren en we gaan nog meer uit de kast halen." Volgens Bruls worden mensen daardoor namelijk juist onrustig. "Als ik uitstraal dat er wat kan gebeuren, waarom zouden mensen nog naar mijn mooie stad komen? Dat is het omgekeerde van wat we willen natuurlijk."

Ondanks dat de burgemeester alles onder controle heeft, is hij toch blij als het allemaal goed is verlopen. "Mijn beste moment is op de nacht van vrijdag op zaterdag, als de politiechef van dienst zegt dat het goed is gegaan." 

"Met andere woorden: het is genieten als het goed gaat. Maar ik moet altijd in mijn achterhoofd houden dat ik er moet zijn. Ik moet altijd goed bereikbaar blijven'', aldus Bruls.

Bekijk hier het gesprek

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1