appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

'Babyboomers zorgen vooral heel goed voor zichzelf'

ANP
vrijdag 5 mei 2017 | KRO-NCRV | Mark Bruil

Maatschappijkritiek met veel humor. In zijn nieuwe roman ‘De Binnentuin’ neemt journalist en schrijver Henk Spaan zijn generatiegenoten, de babyboomers, op de hak. “De babyboomer begon met frisse, nieuwe ideeën, maar naarmate de cellen afsterven wordt dat minder”, zegt Spaan in Stand.nl op NPO Radio 1.

Volgens Spaan is de generatie vlak na de Tweede Wereldoorlog opgegroeid met een gouden lepel in de mond. Er is volop geprofiteerd van de sociale voorzieningen in de jaren zestig, de open seksuele cultuur en emancipatie van de vrouw en homo’s.

Bekijk hier Stand.nl met Henk Spaan over de Babyboomers terug

De generatie die toen nog principieel het Maagdenhuis hebben bezet, gaat nu met de elektrische fiets op vakantie en bezitten een tweede huisje in Zuid-Frankrijk. Zij genieten straks van een rijk opgebouwd pensioen, volle premies en beleven het echte Zwitserleven-gevoel.

Bezette binnentuin

De hoofdpersoon in de tragikomische roman ‘De Binnentuin’ is Max. Hij heeft zijn intrek genomen in een chique appartementencomplex, maar zijn huwelijk dreigt op de klippen te lopen. Als de binnentuin dan ook nog wordt bezet door hoog opgeleide asielzoekers, tonen de vroegere hippies hun ware gezicht. ‘’Het zijn over het algemeen mensen die uit het stadsbestuur, de journalistiek en de kunstsector komen. Ik vond het leuk om deze mensen te confronteren met vluchtelingen vlak voor hun deur. Het is een leuk experiment om te zien hoe die artistieke, liberale mensen daarop reageren”, zegt Spaan.

Het boek van Spaan is niet bedoeld als een pamflet tegen de maatschappelijke problemen die nu spelen. Wel vindt hij, zeker op een dag waarop Nederland de vrijheid viert, dat er bepaalde stromingen in Nederland iets meer empathie mogen opbrengen voor mensen in oorlogssituaties. “Het spreekt mij erg aan als er iets meer empathie komt voor mensen op de vlucht voor geweld en de dood.”

De stelling was: De Babyboomers zijn vooral bezig geweest met hun eigen vrijheid, eigen welvaart en eigen verworven rechten. 40 procent was het eens, en 60 procent oneens. In de uitslag is wel een opvallend verschil te zien tussen 60plus'ers en stemmers tussen de 20 en 40.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1