Achtergrond

Arts op Lesbos: 'We zagen vooral de lichamelijke gevolgen van onrust'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arts op Lesbos: 'We zagen vooral de lichamelijke gevolgen van onrust'

[KRO-NCRV] “Ik vind het bizar en onbegrijpelijk dat in Europa, zo dichtbij, op een vakantie eiland er zo’n uitzichtloos nare plek bestaat." Dat zegt Maite Tromp bij De Ochtend op NPO Radio 1. Ze werkte afgelopen maand in kamp Moria, het grootste vluchtelingenkamp op Lesbos. Vanavond zendt Brandpunt een reportage uit vanuit het kamp.



De vluchtelingendeal met Turkije is ruim een jaar oud, en ook al lijkt het voor ons goed nieuws dat de vluchtelingenstroom is opgedroogd. Tromp ondervond aan den lijve dat het probleem allerminst is opgelost.

"Omdat de situatie hetzelfde blijft, valt er niet veel nieuws over te schrijven, maar de situatie voor de mensen daar is niet veranderd. Je zag vorige week wel veel aandacht omdat het een jaar geleden is, maar ik denk dat het nu wel weer een tijdje duurt."

Een gevangenis, alleen de poort staat open

"Een nare sfeer, heel veel mensen op elkaar, kil en hele hoge hekken met prikkeldraad", zo beschrijft Maite haar eerste indrukken van het kamp. "Het is eigenlijk een soort gevangenissfeer, alleen mensen kunnen gewoon naar buiten. Er zaten daar met name mannen omdat de meeste gezinnen al naar een ander kamp gebracht waren. Als je binnenkomt zie je veel mannen die weinig te doen hebben."

Maite Tromp

'Mijn handen jeukten om het beter te doen'

Kamp Moria is vrij berucht, er is veel kritiek op de manier waarop de vluchtelingen worden opgevangen. "Mensen hebben lang geen antwoord en zaten maanden te wachten op een interview. Je hebt een tolk nodig en dat kost tijd, maar het duurde echt heel lang. Sommige mensen zitten er een jaar en weten nog niks."

"Ik denk dat er veel professionele mensen voor nodig zijn, en geld. Mijn handen jeukten om het beter te doen, maar dat is makkelijk zeggen als buitenstaander."

Bekijk hier het gesprek met Maite Tromp

'We zagen vooral de gevolgen van onrust'

Maite draaide voornamelijk de nachtdienst. "We zagen veel diverse patiënten, mensen met hyperventilatie, paniekaanvallen, eigenlijk de gevolgen van onrust in het kamp. Wat me met name is opgevallen, is dat veel klachten te maken hebben psychische belasting van de mensen."

Een luisterend oor kan al veel betekenen, ondervond Maite. "Het feit dat we luisterden, ons echt verdiepten en respectvol waren, dat gaf veel mensen al een bijzonder gevoel."

Lees ook: Deze Syrische beste vrienden vloggen vanuit het kamp op Lesbos

Ster advertentie
Ster advertentie