Achtergrond
BNNVARA

Grote zorgen over veilig en gezond werken: 'Op deze manier halen ze het pensioen niet'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote zorgen over veilig en gezond werken: 'Op deze manier halen ze het pensioen niet'

Uit nieuw onderzoek van vakbond FNV onder duizenden werkenden blijkt dat er aan de veiligheid op de werkvloer nog van alles schort. Tijd voor actie, zegt FNV, en daarbij kijkt de bond nadrukkelijk naar politiek en werkgevers. Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV, vertelt in De Nieuws BV: "Het kost op dit moment meer dan 4.000 levens per jaar in Nederland en het aantal stijgt."

Voor het onderzoek heeft FNV bijna 6.000 mensen ondervraagd. Aan deze mensen werd gevraagd wat zij zien als arbeidsrisico op het werk qua veilig en gezond werken én of ze vinden dat de werkgever hier genoeg aan doet. 75% van de ondervraagden gaven aan dat er een risico is en dat werkgevers dat niet aanpakken.

Jong: "Dat vind ik heel erg zorgwekkend en het past ook niet in de hedendaagse samenleving. Dat heeft er nooit in gepast, maar zeker nu niet. Nu er over de arbeidsmarkt zoveel te doen is."

Ziek van werken

In het onderzoek gaven 1 op de 3 mensen aan dat ze ziek werden ván het werk en niet tijdens het werk. "De helft van de mensen zegt dat ze op deze manier hun pensioen niet gaan halen. Mensen gaan eerder uitvallen. Door ziekte en uiteindelijk arbeidsongeschikt worden." Ons stelsel is zodanig ingericht dat deze mensen vaak in de bijstand terechtkomen.

De meest voorkomende gevaren zijn: werkdruk, klimaat op het werk, fysieke belasting, beeldschermwerk, intimidatie op de werkvloer en ongewenst gedrag. Vrouwen hebben het nog iets zwaarder dan andere werknemers. Jong geeft aan: "Vrouwen zijn oververtegenwoordigd als het gaat om werken in de gezondheidszorg en het onderwijs en dat zijn sectoren waar de stapeling van factoren heel erg groot is. Werkdruk, weinig autonomie over het eigen werk, maar ook fysieke belasting en ongewenst gedrag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Flexwerkers

Ook jongeren worden fysiek vaak zwaar belast en hebben bovendien vaak een flexcontract. Jong: "Als je een flexibel contract hebt, met name een uitzendcontract, dan ben je onveiliger op de werkvloer." Flexwerkers zullen het minder snel aankaarten, want ze hebben weinig zeggenschap over het eigen werk. Ze durven hun baas bijvoorbeeld niet zomaar aan te spreken omdat ze bang zijn eruit te vliegen. Daarnaast krijgen flexwerkers ook niet altijd de beschermingsmiddelen die ze wél nodig hebben.

Economie wint

In de praktijk winnen de economische afwegingen van de veiligheid. "Dat zien we al jaren, dat kaarten wij al jaren aan. Het moet dus ook echt stoppen. Het laatste kabinet heeft meer geld uitgetrokken voor arbeidsinspectie, maar daar moet veel meer bij." Werkgevers moeten volgens Jong de flexwerkers ook eerder in dienst nemen zodat het voor de flexwerkers veiliger wordt.

Jong: "Slagerijen komen we niet eens binnen. Omdat men daar liever verborgen houdt wat daar gebeurt aan veilig werken. Er worden in de slachterijsector kapitalen verdiend, maar dat wordt niet uitgegeven aan het veilig werken van de werknemers."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Invloed van de politiek

De politiek kan volgens Jong ook veel invloed uitoefenen op de huidige situatie. Zoals de bevoegdheden en capaciteit voor de inspectie te vergroten zodat het ook te handhaven is. "Meer dan de helft van de werkgevers heeft geen risico-inventarisatie. Dat is verplicht. En deze bedrijven stellen de ondernemersraad, die daarover gaat, ook niet in staat om daar controle over uit te oefenen. Dat zijn situaties die je begin vorige eeuw verwacht, maar niet aan het begin van deze eeuw."

De arbeidsveiligheid mag volgens Jong wat meer prioriteit krijgen in de politiek, volgens haar gaat het veel te langzaam. Op dit moment kost het al meer dan 4.000 mensenlevens per jaar in Nederland en dat aantal stijgt.

Vakbond FNV doet zijn best. Jong: "Maar we hebben heel lang te maken gehad met de marktwerking, met het vertrouwen in werkgevers. Dat alles wat zij doen, automatisch goed is. Zo is het heel lang in de politiek geweest. De laatste jaren zie je een ommekeer, het huidige kabinet heeft daar echt wel wat aan geprobeerd. Maar er moet een tandje bij. Dit kan zo niet." Jong denkt dat dit onderzoek, met keiharde feiten en cijfers, hierbij gaat helpen.

fnv

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie