Achtergrond
BNNVARA

'Een onschuldige die wordt veroordeeld, is het ergste wat je als advocaat kan overkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een onschuldige die wordt veroordeeld, is het ergste wat je als advocaat kan overkomen'

In de nieuwe serie van De Nieuws BV, 'Nooit meer hetzelfde: de Advocaten', spreken we de komende vijf weken met top advocaten over de zaak die hun kijk op het leven of vakgebied heeft veranderd. De eerste gast in de serie is niemand minder dan strafrechtadvocaat Gerald Roethof.

Het was niet vanwege zijn vader, advocaat Max Roethof, dat hij de advocatuur in ging. Het waren zijn vrienden die hem stimuleerden voor het recht te kiezen. Roethof had altijd discussies met leraren, hij wilde altijd gelijk krijgen. Volgens zijn vrienden was dit daarom het uitgelezen vakgebied voor hem.

'Rechters zijn onfeilbaar'

Als jonge student had Roethof een bepaald beeld van de wereld en van het rechtssysteem: "Als je jong bent, denk je dat de wereld ideaal en perfect is en als je dan op een gegeven moment iets ouder wordt en ook het recht gaat bedrijven als professional, dan zie je dat het meestal grijs is. Soms heel donkergrijs, maar bijna nooit wit en zwart."

Roethof: "Als je student bent en als advocaat begint, dan denk je dat rechters onfeilbaar zijn. Alles wat ze uitspreken moet goed zijn. En rechtspraak en rechtvaardigheid zijn synoniemen. Als je dan vervolgens bezig bent, zie je dat rechters mensen zijn. Ik ben er van overtuigd dat elke rechter probeert te doen wat gedaan moet worden in Nederland en het best mogelijke vonnis wil schrijven, maar af en toe worden daar fouten bij gemaakt,"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'De tolk had het verkeerd vertaald'

De eerste keer dat Roethof daar achterkwam, was bij een zaak waarbij een drugsdeal zo uit de hand liep dat er twee doden vielen. De verdachte die Roethof bijstond, werd voor een andere zaak al getapt door de politie. Op die taps hoorden ze de verdachte zeggen dat hij een huurling nodig had. De man sprak in het Surinaams en een tolk verklaarde dat een huurling zou staan voor een huurmoordenaar.

Een uitgemaakte zaak dacht de rechter. Roethof dacht daar anders over: "In straattaal in die periode werd het woord huurling gebruikt voor een huurauto. Die jongens spraken straattaal, hadden een Surinaamse achtergrond en spraken Surinaams. De tolk had het totaal verkeerd vertaald."

Roethof: "Toevallig kan ik naast Nederlands ook Surinaams. Dus ik luisterde naar dat gesprek en zei 'het klopt niet'. Ik heb de tolk opgeroepen op de zitting en de tolk viel voor mij compleet door de mand. Het was een hele nette keurige vrouw, die kwam uit de hogere Surinaamse kringen, kon Surinaams, maar straattaal? 0,0. Maar de rechters op die zitting konden zich perfect met die keurige mevrouw identificeren."

Wakker liggen en twijfelen

De rechter weigerde mee te gaan in het verhaal van Roethof en de jongen werd veroordeeld voor een hele lange gevangenisstraf. Gelukkig is het in het hoger beroep weer recht gezet. Het ging de jonge Roethof desalniettemin niet in de koude kleren zitten.

"Ik ga je een geheim vertellen: ik heb daar toen wel van wakker gelegen. Nu kan ik dingen veel makkelijker van me af laten glijden. Maar toen was ik eind 20 en ik had het daar moeilijk mee. Waar ligt dit aan? Ik begreep gewoon niet waarom een rechter die recht moet spreken niet even de moeite neemt om dat uit te zoeken."

Quote

Als een onschuldige wordt veroordeeld dat is het meest slechtste, het ergste wat je als advocaat kan overkomen

Gerald Roethof

Roethof: "En dan ga je op een gegeven moment bijna aan jezelf twijfelen. Bijna. Dat je denkt, ben ik niet overtuigend genoeg? Moet ik dan met mijn hand op de tafel gaan slaan? Wat had ik anders moeten doen? Als iemand die schuldig is wordt vrijgesproken, dat mag ik ook niet zeggen, maar dan kan je denken: ik heb het als advocaat geweldig gedaan. Maar als een onschuldige wordt veroordeeld, dat is het meest slechtste, het ergste wat je als advocaat kan overkomen."

Kijk op rechterlijke macht

Deze zaak heeft zijn kijk op de rechterlijke macht veranderd. Roethof: "Blijf zelf kritisch, zeg ik altijd tegen rechters en dat gebeurt in heel veel gevallen gelukkig wel. Maar niet altijd. Soms zijn ze zo onder de indruk van wat een expert zegt, dat een rechter wat minder kritisch kijkt naar of er alternatieven zijn en dan kan het misgaan."

Roethof: "Rechters zijn mensen en in Nederland doen ze allemaal hun best, voor het goede en voor het juiste, maar soms zitten ze er naast. Gelukkig hebben we een systeem waarbij je in hoger beroep kan gaan. Terecht dat de wetgever gezegd heeft: 'rechtspraak moet in meerdere instanties plaatsvinden.' Ik heb nu geleerd dat recht en rechtvaardigheid synoniemen zijn, maar rechtspraak en rechtvaardigheid niet altijd."

Jos B.

Roethof staat momenteel Jos B. bij, de verdachte in de moord op Nicky Verstappen. B. is opgepakt na een klopjacht en was in een heus mediacircus al bijna veroordeeld voordat zijn rechtsproces überhaupt begonnen was. Op de vraag of Roethof om deze reden ook B. bijstaat, antwoord hij het volgende:

"Dat is inderdaad een van de redenen geweest dat ik in die zaak, vaker dan in andere zaken nog, op uitnodigingen gereageerd heb. Om dus van mijn kant het andere geluid te laten horen. Het OM had van te voren een bepaald beeld gecreëerd; de dader. Jos met de achternaam."

Roethof: "Ik ben in ieder geval blij dat iedereen die de zaak volgt nu kritisch vraagt of dit wel de dader is, is hij wel schuldig? Dat vragen ze zich nu wel af, eerst niet. En dat komt mede doordat ik heb uitgelegd hoe de zaak ook gezien kan worden. De grijstinten."

De serie 'Nooit meer hetzelfde: de Advocaten' is elke dinsdag in maart te horen bij De Nieuws BV

'Nooit meer hetzelfde: de Advocaten' met Gerald Roethof

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie