appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Onterecht vastgezette Daniël komt vrij

Eigen foto
vrijdag 6 december 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Een maand lang zat de 19-jarige Daniël Buter uit Amsterdam vast omdat hij tot zijn eigen schrik de Nederlandse nationaliteit niet bleek te hebben. Iets waar hij pas achter kwam toen hij zich in ging schrijven voor zijn vervolgstudie. Vlak voor zijn vrijlating deed Daniël zijn verhaal in de Nieuws BV.

Om half vier kwam het bevrijdende woord van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daniël komt vrij, omdat de organisatie in heeft gezien dat hun besluit om hem vast te zetten "niet proportioneel" was. 

Voor Buter komt daarmee een eerder die dag uitgesproken wens uit. "Ik wil op dit moment gewoon het liefst thuis in mijn eigen bed liggen", vertelde hij in de Nieuws BV. "Het maakt mij wel heel blij dat er zoveel vrienden zijn die mij steunen." Daar put hij hoop uit, zegt hij. "Ik zit hier in mijn eigen bubbel en heb in de afgelopen vier weken niet veel gedaan. In de nachten ben ik vooral aan het piekeren en denk ik over van alles na."

Daniël Buter vanuit cel: 'Ik wil gewoon in slaap vallen met mijn vriendin'

Opgegroeid in Nederland

Daniël werd 19 jaar geleden geboren in Amsterdam en groeit op bij zijn oma. Als hij zich in wil schrijven voor zijn vervolgstudie ICT, op het HBO, komt hij erachter dat zijn papieren niet op orde zijn. Sterker nog, Daniël blijkt helemaal geen Nederlandse identiteit te hebben. 

Zijn moeder, die hem op 3-jarige leeftijd in Nederland achterliet, heeft haar Nederlandse paspoort opgegeven en daarmee ook de Nederlandse nationaliteit van Daniël. De Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt op de hoogte gebracht en daarom zat Daniël vast in de vreemdelingendetentie in Rotterdam. 

Hij wilde verder studeren, maar in plaats daarvan komt hij terecht in de cel. In februari zou worden besloten of hij terug zou worden gestuurd naar de Dominicaanse Republiek. Het land waar zijn ouders oorspronkelijk vandaan komen. 

Ik wil nu het liefst thuis in mijn eigen bed liggen

Daniël

Bureaucratische hel 

"Dit is een hele bizarre situatie", vertelt juridisch adviseur Maroua Bensalah. "We hebben het recentelijk ook meegemaakt met Lili en Howick, in die zaak werden ook flinke fouten gemaakt. Ik vrees ook dat andere jongeren en volwassenen in deze situatie zitten. Ik hoop daarom dat burgemeester Halsema dit snel gaat oppakken." 

"Het is echt een ongelofelijk verhaal", beaamt GroenLinks-fractievoorzitter in Amsterdam Femke Roosma. "Ik denk ook dat heel Nederland het onrechtvaardig vindt. Ik hoop dat we vaker gaan omkijken naar mensen die in deze bureaucratische hel terechtkomen. Eigenlijk zou ik willen dat jongeren zoals Daniël voor een gesprek worden uitgenodigd en dat we gaan kijken hoe we ze kunnen helpen, in plaats daarvan wordt nu de IND gebeld." 

In Nederland blijven 

Juridisch adviseur Maroua Bensalah hoopt dat Daniël nu ook in Nederland mag blijven: "Er zijn zoveel fouten gemaakt door verschillende instanties, het lijkt mij dus persoonlijk logisch dat hij in Nederland moet blijven. Ik hoop dat Daniël zijn leven weer kan oppakken en kan beginnen aan een studie."

Daniël Buter vanuit cel: 'Ik wil gewoon in slaap vallen met mijn vriendin'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1