appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Waarom er nog steeds zo veel Mauro's zijn

Foto: ANP
donderdag 2 juni 2016 | EO | Steven Emmens

Hele schoolklassen die actie voeren om te voorkomen dat hun geliefde klasgenootje het land wordt uitgezet. Het gebeurt nog steeds. Terwijl we vier jaar geleden dachten dat we het geregeld hadden.

Eind 2012, Diederik Samsom twittert dat hij ontroerd is door wat er net in de ministerraad is besloten. Er komt een kinderpardon. Kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, mogen voortaan blijven. Het is de tijd waarin iedereen weet wie Mauro is, een jonge Angolese asielzoeker die inmiddels zo Nederlands is als zijn klasgenootjes die hier geboren zijn.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mauro heeft net gehoord dat ie wegmoet.

 Gek genoeg is het met het kinderpardon voor Mauro en al zijn lotgenoten de jaren erna niet afgelopen met de acties. Nog steeds komen scholieren geregeld in actie om medeleerlingen voor uitzetting te behouden. Zoals vorig jaar op het Comenius College in Leeuwarden waar iedereen pal gaat staan voor klasgenoot Dennis Mei. Hij woont al 10 jaar in Nederland en dreigt te worden uitgezet. Hij spreekt geen woord Chinees. De actie heeft succes, Dennis mag  uiteindelijk blijven.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Dennis Mei mag blijven

De reden dat asielkinderen maar in het nieuws blijven komen is de strengheid van de regels. Bij het akkoord in 2012 is afgesproken dat kinderen alleen in aanmerking komen voor het pardon als ze aan een hele set criteria voldoen. Voor veel kinderen is het daardoor jammer maar helaas. De laatste tijd worden veel aanvragen afgewezen. De laatste cijfers: meer dan 1100 afwijzingen, slechts 100 toewijzingen.

 Omstreden

 Een van de regels is steeds meer omstreden geraakt: kinderen moeten vijf jaar ingeschreven hebben gestaan bij het Rijk. Vaak blijkt dat niet het geval, maar stonden ze wel keurig onder toezicht van een gemeente. Waarom zo’n kind dan wegsturen, vragen critici zich af.

Binnen de PvdA gaan opnieuw stemmen op om het kinderpardon te verruimen. De Ledenraad beslist daar zaterdag over. Twee jaar geleden werd die wens ook al eens geuit maar luisterde de Tweede Kamer fractie van de PvdA daar niet naar. Nu is dat maar de vraag. Als er ook maar 1 Kamerlid van de partij alsnog voor verruiming stemt, is er al een meerderheid.

Coalitiegenoot VVD zit helemaal niet op verruiming te wachten. Voornaamste argument: Je beloont families die jarenlang uitzetting hebben getraineerd.

Vanavond is Esther van Dijken te gast bij Dit is de Dag. Als lid van de Ledenraad van de PvdA pleit zij voor een ruimer kinderpardon. Vanaf 18.30 uur, nporadio1

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1