appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Turkije-rapporteur: EU moet onderhandelingen met Turkije opschorten

ANP
vrijdag 4 november 2016 | KRO-NCRV | Willem de Gelder

De Europese Unie moet de gesprekken met Turkije opschorten. Dat zegt de Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, Kati Piri (PvdA), als reactie op het nieuws dat twaalf parlementariërs van de pro-Koerdische partij HDP zijn aangehouden. "Op deze manier hebben onderhandelingen geen enkel nut", aldus Piri in De Ochtend op NPO Radio 1.

Volgens de Europarlementariër glijdt Turkije steeds verder af richting een dictatuur. De politie in het land pakte de parlementariërs op omdat zij niet bij een rechtszaak waren verschenen. Onder hen zijn de twee partijleiders.

'Met arrestaties wordt elke lijn overschreden'

Een onzinnige reden, stelt Piri. Zij denkt dat de Turkse regering de oppositiepartij monddood wil maken. Een paar maanden geleden werd de immuniteit van de parlementariërs al opgeheven, maar met de arrestaties wordt "elke lijn overschreden".

Duidelijk signaal

Turkije en de Europese Unie zijn officieel nog in onderhandeling over een lidmaatschap van de EU, maar die gesprekken moeten volgens Piri direct stoppen. De rapporteur hoopt dat er vanuit Brussel een duidelijk signaal komt. 

Eurocommissaris en de hoge EU-vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, uitte op Twitter al haar zorgen over de arrestaties.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De HDP is een belangrijke oppositiepartij in Turkije. De pro-Koerdische partij is met 59 van de 550 zetels de derde partij in het parlement. Op dit moment worden de opgepakte leden voorgeleid aan de rechter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1