appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven
STER Advertentie

Massahuwelijken en wereldvrede: wat weten we allemaal over de Moonsekte?

ANP
vrijdag 18 oktober 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

De boerderijfamilie uit Ruinerwold en verdachte Josef B. hebben banden met de Moonsekte. In Nederland staat de sekte bekend als de Verenigingskerk. Maar waar komt deze sekte vandaan en wat weten we over ze? In De Nieuws BV geven hoogleraar Koreastudies Remco Breuker en hoogleraar Religiewetenschappen Fokko Oldenhuis antwoord op deze vragen. 

Wat weten we over de Moonsekte?

De Moonsekte is een kerkgemeenschap die is opgericht door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. De dominee was een Presbyteriaanse christen die zijn eigen kerk is begonnen en hij vertelde zijn volgelingen dat hij de incarnatie van Jezus was. De gemeenschap heeft wereldwijd ongeveer twee miljoen leden. Hoeveel volgelingen de gemeenschap in Nederland heeft is niet bekend, vertelt hoogleraar Religiewetenschappen Fokko Oldenhuis.

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker heeft Moonies, zoals de volgelingen heten, als studenten in zijn klas gehad en hij omschrijft ze als volkomen normale mensen. "Dit waren sociaal compleet geïntegreerde, goede studenten die ik er op geen enkele manier uit zou hebben gepikt. Ik weet niet of het sektarische karakter, dat de Moon-kerk heeft gehad, nog van toepassing is op alle volgelingen."

Wereldvrede 

Een kenmerk van de Moonsekte zijn de georganiseerde massahuwelijken, waarbij mensen die elkaar nog maar kort kennen met zijn allen tegelijkertijd trouwen. Je partner wordt hierbij aangewezen door Moon. Breuker: "Dat is een manier van partnerkeuze die ver afstaat van de gemiddelde Nederlander of Zuid-Koreaan."

Wim Koetsier, de secretaris van de Moonsekte, vertelde bij het programma Pauw dat de sekte zich juist focust op wereldvrede en om dat te bereiken moet je er op uit. Breuker vertelt dat de familie, die zich compleet afzonderde van de buitenwereld, niet past in het beeld van volgelingen van de Moonsekte. Oldenhuis voegt hier aan toe dat we eigenlijk nog te weinig over de familie weten om conclusies te trekken. 

Wat weten we over de Moonsekte?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1