appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

Checklist moet malafide incassobedrijven buiten de deur houden

ANP
woensdag 9 oktober 2019 | EO | Sven Boone

"Ondernemers hebben vaak geen idee hoeveel foute incassobureaus er zijn." Dat zei Els Prins van MKB-Nederland woensdag in Dit is de Dag. Zij presenteert daarom samen met minister Dekker voor Rechtsbescherming een checklist om foute incassobureaus te ontmaskeren.

Dekker en MKB willen incasso-cowboys aanpakken

De foute bureaus presenteren zich volgens Prins netjes met een mooie website en een goed verhaal, maar ze vertellen niet alles. "Vaak mist op hun website de informatie hoeveel zij maximaal mogen incasseren bovenop het te innen bedrag."

Slachtoffer

Voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat deze maatregel niet ver genoeg. Hij pleit daarom voor een hardere juridische aanpak. "Deze markt wordt veel te vrij gelaten. De overheid moet foute incassobureaus van de markt halen en stevige boetes geven."

Ondernemer Miriam Auwens werd zelf slachtoffer van een malafide geld-inner. Het kostte haar 2.000 euro om een rekening van 650 euro te incasseren. Zij denkt niet dat een checklist haar had geholpen. "Er was een zeer betrouwbare website en een fijn telefoongesprek waarin van alles werd beloofd. En als na maanden blijkt dat het mis is, ben je al verder in de procedure."

Register

Voor Prins is de checklist een tussenoplossing in een proces dat moet leiden tot een speciaal register voor incassobureaus. "Dan kun je de goeden onderscheiden van de slechten."

Jasper van Dijk is dat met haar eens en ziet ook een rol voor de overheid die soms hard optreedt, ook bij oninbare schulden. "De overheid is berucht op dat gebied. Het moet humaner dan nu het geval is."

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Dekker en MKB willen incasso-cowboys aanpakken

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1