appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Hoe Jeffrey Epsteins sperma een superras moest voortbrengen

ANP
dinsdag 6 augustus 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Een maand geleden werd de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein opgepakt op beschuldiging van het misbruiken van tientallen minderjarige meisjes. Allerlei prominente Amerikanen, onder wie Bill Clinton en Donald Trump, wisten niet hoe snel ze afstand moesten nemen van de Wall-Street-tycoon, bij wie ze tot dan toe graag geziene gasten waren. Naar nu blijkt had Epstein grootse plannen: hij wilde een twintigtal zorgvuldig geselecteerde vrouwen bevruchten met zijn eigen sperma, om zo de mensheid vooruit te helpen. Allemaal gebaseerd op de filosofie van het transhumanisme.

Epstein en Transhumanisme

Transhumanisme is de filosofie die ervan uitgaat dat wetenschap en techniek in staat zijn om biologische beperkingen te doorbreken. Transhumanisten geloven dat technologische ontwikkelingen op den duur kunnen leiden tot onsterfelijkheid of tot leven zonder de beperkingen die het hebben van een lichaam de mens oplegt.

In De Nieuws BV legt kenner van het transhumanisme Peter Joosten uit dat de term stamt uit 1957. Hij is gemunt door Julian Huxley, een broer van schrijver Aldous Huxley, die een beeld van de toekomst schetste in Brave New World.

Amerika-kenner Victor Vlam vertelt hoe Epstein regelmatig gerenommeerde wetenschappers uitnodigde op zijn landgoed of zijn privé-eiland, om bij hen te informeren naar methoden om de onsterfelijkheid te bereiken. Zo nam hij de beroemde sterrenkundige Stephen Hawking mee voor een tochtje in zijn eigen onderzeeboot, en lokte hij andere geleerden met beloftes over het financieren van onderzoek.

Eeuwig leven

Epstein zelf is overigens van plan om na zijn dood zijn hersenen en geslachtsorgaan in te laten vriezen. Deze zogeheten "cryogene suspensie" maakt onderdeel uit van de transhumanistische begrippenleer. Het idee is dat de wetenschap ooit zover zal zijn dat na ontdooien de toenmalige doodsoorzaak 'genezen' kan worden, zodat het eeuwige leven een feit is.

Het transhumanisme lijkt zo vooral een hobby voor de zeer welgestelden. Vlam geeft aan dat de filosofie met name in Sillicon Valley populair is. Steenrijke Amerikanen zoals Tesla-oprichter Elon Musk en Peter Thiel van PayPal noemen zich transhumanist. Volgens Joosten bestaat daarmee het gevaar dat er in de toekomst niet alleen sprake is van een culturele of een sociale, maar ook van een biologische kloof tussen arm en rijk. Rijken kunnen zich dan bij wijze van spreken een beter lichaam permitteren dan de minder bedeelden.

Op de vraag hoe realistisch de ideeën zijn die in het transhumanisme de ronde doen, vertelt Joosten dat bedrijven als Google al druk bezig zijn met het financieren van startups die zich bezighouden met biologische verbeteringen. En, zo stelt hij, als je een smartphone gebruikt, besteed je eigenlijk al een deel van je geestelijke arbeid uit aan een apparaat. We kijken ook al niet meer op van cochleaire implantaten of pacemakers, dus een deel van het transhumanistische gedachtegoed is al realiteit.

Nazi's

De associatie met de eugenetica en de Lebensborn-politiek van de nazi's ligt voor de hand. Vlam memoreert dat Epstein zich in het verleden gekeerd heeft tegen acties om de honger in Afrika te bestrijden. Dat zou de overbevolking en de verzwakking van het menselijk ras maar in de hand werken. Maar volgens Joosten kent het transhumanisme ook stromingen waarin het juist gaat om het vergroten van het welzijn van de hele mensheid.

Epsteins plannen om vrouwen te bezwangeren zijn tot nu toe plannen gebleven. Voor zover bekend heeft hij geen kinderen. En als zijn proces, dat volgend jaar begint, de uitkomst krijgt die de Amerikaanse justitie voorziet, zal hij de rest van zijn leven in de cel door moeten brengen. De kans dat hij zijn genoom dan nog wijd zal verspreiden lijkt daarmee niet al te groot.

Hoe Jeffrey Epsteins sperma een superras moest voortbrengen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1