appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oud-Circus Renz directeur vindt nieuw geluk met Vlooiencircus

Milko Steijvers
dinsdag 6 augustus 2019 | EO | Erik Samplonius

Was hij eerst nog directeur van het grote Circus Renz, nu is Milko Steijvers de eigenaar van de kleinste circustent van het land. Hij heeft de tijgers en paarden ingeruild voor vlooien, en met deze act staat hij nu op het theaterfestival De Parade.

Milko Steijvers heeft de kleinste circustent op de Parade

In Langs de Lijn En Omstreken vertelt Steijvers erg nerveus te zijn geweest in de voorbereiding op het festival, maar nu hij er staat, vindt hij het fantastisch: "Of je nou Ellen ten Damme bent, Milko, of de dame die de koffie serveert: je bent één grote familie daar."

Circus Renz

Dat Steijvers weer iets met het circus zou doen, nadat zijn Circus Renz failliet is gegaan, was allerminst zeker. "Ik was niet meer Milko de clown die iedereen aan het lachen kon brengen, ik voelde mij vernederd. Ik werd depressief en wist niet meer wat ik moest gaan doen. Het circus was mijn alles, ik ben er geboren en leefde er."

Maar de geboren circusartiest bleef ondanks die periode gek op belangstelling. Hij vond op de Kermis van Tilburg zijn geluk weer terug: "We liepen daar, en er stond een vlooiencircus. Ik ging daar naar binnen, zag het circus en zei: ik ga dit doen."

Vlooiencircus

Steijvers besefte dat hij het nog beter kon dan de man op de Tilburgse Kermis. "Ik wilde er een hele show van maken." En zo geschiedde: op De Parade staat hij nu met de kleinste circustent van het land. Er kunnen slechts twintig mensen in. "Mensen zien alles gebeuren. Je hebt Billy, een vlo uit Amerika. Hij tilt 1500 keer zijn eigen lichaamsgewicht. En dan heb je ook nog Pietertje uit Eindhoven, die een drie dubbele salto maakt." Het is de fantasie van Steijvers. "Je moet er alleen wel voor open staan."

Lowlands

De Parade in Amsterdam duurt tot eind augustus. Steijvers noemt het de slagroom op de taart. Maar hij denkt ook al aan wat hij hierna gaat doen. Voorzichtig durft hij te dromen over nog grotere festivals, zoals Lowlands.

Luister het hele gesprek hier terug

Milko Steijvers heeft de kleinste circustent op de Parade

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1