appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Een jaar lang shakes of een tatoeage op je bil

Still documentaire
woensdag 10 juli 2019 | EO | Guido van Riet

Filmmaker Matthijs Diederiks at een jaar lang vloeibaar voedsel. En hij maakte daar een documentaire over: 12 liquid months. De film is een onderdeel van de expositie Voedsel van morgen in Nemo Science Museum.

Matthijs Diederiks (deel 1)

Diederiks werd door zijn omgeving voor gek verklaard. Een jaar lang alleen maar shakes drinken, terwijl je ook van een biefstukje kan genieten?

Aan het experiment zat zelfs een weddenschap vast. Als hij het niet zou halen, moest hij een tatoeage op zijn bil laten zetten. In Langs de Lijn en Omstreken liet de filmmaker zijn broek zakken om het resultaat te laten zien.

Matthijs Diederiks (deel 2)

De shakes bevatten alle voedingstoffen die een mens nodig heeft. Diederiks dwong zichzelf verder alleen water, thee en koffie te drinken. Al gauw voelde hij zich een ander mens. "Binnen vier weken had ik constant energie, en kende geen dips meer. En na twee maanden ging ik veel beter slapen en kon ik gemakkelijker dingen onthouden."

Diederiks pleit ervoor dat andere mensen tussendoor vaker een shake nemen, bijvoorbeeld op hun werk. Maar hij is ook de waarde gaan inzien van uitgebreid eten met andere mensen. "De cultuur eromheen is misschien wel belangrijker dan alleen de voedingsstoffen. Ik ben me bewuster van het genieten op bepaalde momenten."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1