Achtergrond
KRO-NCRV

Positieve discriminatie TU Eindhoven: experts vóór, luisteraars tegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Positieve discriminatie TU Eindhoven: experts vóór, luisteraars tegen

Experts zijn in Spraakmakers vóór het plan van de TU Eindhoven. De technische universiteit maakte bekend voorlopig uitsluitend vrouwen aan te willen nemen omdat er een groot tekort aan vrouwelijke collega's en hoogleraren is. Opvallend is dat veel luisteraars en leden van de Spraakmakers Community tégen het plan zijn.

Quote

Het is niet goed het te forceren

Adiel, Spraakmakers Community

Luisteraar Klaas van der Lucht heeft zelf aan een technische universiteit gestudeerd. "Er studeren veel minder vrouwelijke studenten aan zo’n universiteit. Het is dus niet raar dat er minder vrouwelijke hoogleraren zijn."

Ook Adiel van de Spraakmakers Community is het oneens met de stelling. "Ik begrijp waarom de TU dit doet, maar het is niet goed het te forceren." Hij ziet dat er een verschil in interesses is. Dat er dus minder vrouwelijke hoogleraren zijn ligt volgens Adiel aan persoonlijke voorkeuren.

2048

Hoewel het aantal hoogleraren ieder jaar toeneemt, gaat dit volgens Ineke Sluiter van Athena's Angels te traag. Sluiter zet zich al jaren in voor de belangen van vrouwen in de wetenschap. "Je ziet het zó langzaam stijgen, dat we misschien toch écht iets anders moet proberen," aldus Sluiter die tevens vicepresident van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is. "Met de huidige stijging duurt het tot 2048 totdat de man/vrouw-verhouding gelijk is."

Quote

Het is een stoere maatregel

Ineke Sluiter, Angels Network

Volgens de hoogleraar heeft de TU Eindhoven van alles geprobeerd, maar blijven ze de slechts scorende universiteit als het gaat om man/vrouw verhoudingen onder hoogleraren. Sluiter had gehoopt dat het op een andere manier in balans zou komen, maar als dat uitblijft, dan moet het maar zo. "Het is een stoere maatregel en het is zo ingericht dat er allerlei waarborgen zijn", aldus Sluiter.

In de maatregel staat dat wanneer er binnen een half jaar geen geschikte vrouw voor de functie gevonden is, deze weer open gaat voor iedereen. Daarnaast is er een uitzondering voor 'bijzonder briljanten mannen', en de functie is voor korte tijd. "Dit kan echt helpen," denkt Sluiter.

Criteria

Maar mag het ook? "Artikel 1 in de wet algemene behandeling zegt dat je geen onderscheid mag maken", zegt Godelijn Boonman, advocaat arbeidsrecht bij GMW. Toch is er één uitzondering. "Je mag wel een voorkeursbeleid houden als je nadelen wilt opheffen of verminderen. Dan moet er wel eerst vastgesteld worden dat er een feitelijke achterstand is. Het beoogde beleid voldoet aan die criteria."

Boonman is zelf een van de enige vrouwelijke partners bij haar advocatenkantoor. "Als het nog 20 jaar moet duren voordat we misschien in een gelijke positie komen, dan moeten we het maar forceren."

Wil jij ook meepraten in Spraakmakers op NPO Radio 1? Meld je dan aan voor de Spraakmakers Community en deel je kennis en ervaring met de redactie.

Stand.nl: Het is goed dat de TU Eindhoven uitsluitend vrouwen aanneemt

Ster advertentie
Ster advertentie