appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Meer vrouwen nodig in VN-missies'

EO
maandag 10 juni 2019 | EO | Bertine Moenaff

Op zijn eerste VN-missie in Cambodja wilde generaal Patrick Cammaert eigenlijk geen vrouwen meenemen. Maar tijdens zijn laatste VN-missie in Congo keek hij daar diametraal anders tegenaan: "Vrouwen zijn vaak beter in het dempen van spanningen. En dat ze fysiek niet mee zouden kunnen komen is geneuzel."

Patrick Cammaert in Dit is de dag

Aan het einde van zijn lange carrière zet generaal-majoor b.d. Patrick Cammaert zich in om vrouwen meer en beter te betrekken bij VN-missies. Over zijn werkend leven verscheen het boek Kijk niet weg van journalist Esther Bootsma. De titel komt overeen met het motto van Cammaert die voor de VN missies heeft geleid in Cambodja, Congo en Ethiopië en ook actief is geweest in Bosnië en Jemen. "Je komt zo vaak tegen dat men niet wil optreden en wegkijkt. Met name militaire hulpverleners, maar ook de politiek."

Massaverkrachting

De missie in Congo heeft het meeste indruk gemaakt op Cammaert. "Het is een gigantisch groot land, zo groot als west-Europa en ik had er 15.000 mannen en vrouwen onder bevel. Het geweld waaraan de bevolking blootstond was onvoorstelbaar. Daarvoor was ik nooit met seksueel geweld in aanraking gekomen. Daar was het een soort tsunami. Massaverkrachting werd als oorlogswapen gebruikt. Daar was ik niet goed op voorbereid. Je krijgt een klap voor je kop daarmee."

 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebedenboekje

Hoe gaat Cammaert om met alle ellendie die hij tegenkomt? In het boek Kijk niet weg vertelt hij dat hij altijd een gebedenboekje van Toon Hermans bij zich draagt. Cammaert: "Je vraagt je wel af hoe alles mogelijk is met al die ellende. Maar uit geloven in iets in put je wel kracht om iets te doen. Als je zoveel ellende ziet, kan je denken: laat maar zitten. Maar mij geeft het extra kracht om door te gaan."

Luister het hele gesprek hier terug:

Patrick Cammaert

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1