Binnenland
MAX

VN-watergezant Ovink pleit voor 'Blue Deal': 'Schoon water staat aan basis van ontwikkeling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-watergezant Ovink pleit voor 'Blue Deal': 'Schoon water staat aan basis van ontwikkeling'

Henk Ovink, voormalig VN-gezant voor water, benadrukt in Villa VdB de cruciale rol van water in ons leven en pleit voor internationale samenwerking in de vorm van een 'Blue Deal.' Ovink, ook wel bekend als 'The Water Guy,' heeft bij de Verenigde Naties jarenlang gewerkt aan het bevorderen van waterzekerheid en bewustwording rondom dit thema. Hij vertelde in Villa VdB over de wereldwijde wateruitdagingen en de noodzaak om duurzaam met water om te gaan.

Ovink vertelt waar hij het meest trots op is na 8,5 jaar werk als gezant bij de Verenigde Naties: "Ik doe niks alleen, maar ik heb veel partijen en mensen bij elkaar gebracht. Met als sluitstuk in maart voor het eerst in 46 jaar een conferentie over water waar meer dan 10.000 mensen aanwezig waren. Van jongeren uit Afrika tot onze koning in New York om te laten zien wat ze aan water kunnen doen en hoe we meer kunnen doen om waterzekerheid in de hele wereld voor elkaar te krijgen."

Koning Willem-Alexander

Ovink is blij met Koning Willem-Alexander, die al jaren geleden het belang van waterzekerheid adresseerde. "Zijn leiderschap wordt nog steeds erkend. Water hoog op de agenda krijgen is namelijk erg lastig, maar langzaamaan gaat het toch lukken. Waterzekerheid, dat we genoeg water van goede kwaliteit hebben, is essentieel voor onze gezondheid, de economie, de aanpak van klimaatverandering en het tegengaan van diversiteitsverval. Het zit aan alles vast, maar het is moeilijk om de handen ervoor op elkaar te krijgen."

Quote

Met de conferentie hebben we een enorme zet gegeven aan de wateragenda.

Henk Ovink, afzwaaiend watergezant Verenigde Naties

Betrouwbaar water

"Meer dan twee miljard mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Vies water is een grote doodsoorzaak en zorgt ook voor groeibelemmeringen voor kinderen." Het hebben van water dat je kunt vertrouwen is erg belangrijk, benadrukt Ovink: "Dat zit aan de basis van je eigen ontwikkeling, maar ook de ontwikkeling van je gemeenschap, je stad en je economie."

Aan de andere kant komen de extremen van droogte en te veel water steeds vaker. "Dat komt door klimaatverandering en dat laat ook zien hoe kwetsbaar we onszelf hebben gemaakt. Onze infrastructuur en steden zijn zo gebouwd dat we geen rekening houden met die extremen." Nederland heeft met het 'Ruimte voor de Rivier'-programma laten zien dat het mogelijk is om effectief om te gaan met water, maar in landen als Duitsland en Belgiƫ ging het minder voorspoedig.

Besparen in de landbouw

Zoet water is overal te vinden in de wereld, het zit in onze grond, in onze rivieren, meren en in gletsjers. "Maar het zoete water, waar we zuinig mee om zouden kunnen gaan, vervuilen we massaal, en we putten het grondwater uit. Wereldwijd gebruikt de landbouwsector 70 tot 90% van al het zoet water. Als we duurzamer om zouden gaan met zoet water, dan hebben we meer dan genoeg. Dan hoeven we zout oceaanwater niet te ontzilten, wat een erg kostbaar proces is."

Na de 'Green Deal' nu ook een 'Blue Deal'?

Ovink pleit voor een 'Blue Deal,' vergelijkbaar met de bekende 'Green Deal' van Frans Timmermans. Hij benadrukt dat water een cruciale rol speelt in onze samenleving en dat het hoog op de agenda moet komen te staan, net zoals andere urgente mondiale vraagstukken. Is het dan wel het goede moment voor hem om op te stappen? "Gelukkig heeft de Nederlandse overheid gezegd: we moeten door. Meike van Ginneken is deze zomer begonnen en zij gaat door waar ik ben gestopt. Normaal is zo'n diplomatieke rol vier jaar. Ik heb het 8,5 jaar mogen doen, wat ik echt fantastisch vond. Zeker met de conferentie hebben we een enorme zet gegeven aan de wateragenda. De VN heeft gezegd dat ze de wateragenda beter willen organiseren. Ik zal er aan blijven werken in welke hoedanigheid ook, want water laat je niet meer los."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie