Buitenland
NOSNTR

VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

De VN-Veiligheidsraad roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook gedurende de ramadan. De VS onthoudt zich van de stemming. Premier Netanyahu heeft naar aanleiding van de oproep in de Veiligheidsraad een overleg in de VS geschrapt, melden Israëlische media. Correspondent Nasrah Habiballah in Israël en Rudy Bouma vanuit Washington vertellen meer.

VN-Veiligheidsraad roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza

Permanent

Habiballah vertelt welke oproepen de VN-Veiligheidsraad naast het staakt-het-vuren deed. "Er wordt opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars die nog door Hamas worden vastgehouden én ze roepen op tot het onbelemmerd doorlaten van humanitaire hulp en een betere bescherming van de burgers in Gaza. Het idee is om tijdens de tijdelijke gevechtspauze verder te praten en te kijken of ze kunnen komen tot een permanent staakt het vuren."

Afwachten

"Netanyahu gaf van tevoren aan dat hij niet op deze resolutie zit te wachten. Hij wil dat die resolutie gebonden is aan de vrijlating van de gijzelaars", legt Habiballah uit. "Hij wil dat het een afhankelijk is van het ander en zo staat dat nu niet in deze resolutie. Dat vindt Israël heel problematisch. Een woordvoerder van Hamas heeft gezegd dat zij de resolutie verwelkomen en bereid te zijn gijzelaars te ruilen voor Palestijnse die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Maar dat is afwachten of die partijen daaruit gaan komen", eindigt de correspondent Israël en de Palestijnse gebieden.

item vs israel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie