appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Moeder van vier kinderen, maar toch eenzaam: 'Ik zit al jarenlang in rouw'

ANP
vrijdag 14 juni 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Kun je eenzaam zijn als je vier kinderen en een man hebt? Micky Biddlecombe weet het antwoord op die vraag helaas maar al te goed. Doordat haar kinderen veel zorg nodig hebben werd Micky mantelzorger. In De Nieuws BV vertelt ze over haar eenzaamheid. 

Theo van Tilburg en Dirk de Wachter over eenzaamheid met mantelzorger Micky Biddlecombe

Micky Biddlecombe was stewardess bij British Airways, ze vloog de hele wereld over en gaf leiding aan tachtig collega's. Toen ze met haar, inmiddels, ex-man de keuze maakte om een gezin te stichten in Nederland veranderde haar leven compleet.

Haar eerste kind werd geboren met een ernstige vorm van astma. Daarna kreeg Micky nog drie kinderen, waarvan twee dezelfde vorm van astma hebben. De jongste twee hebben naast astma de diagnoses ADHD en een verstandelijke beperking.

Micky was genoodzaakt haar baan als stewardess op te zeggen en fulltime voor haar kinderen te gaan zorgen. Naast de zorg voor haar kinderen kwam daar destijds ook de zorg voor haar man bij. Door een bedrijfsongeluk raakte hij ernstig gewond, hij brak zijn nek.

Toen hij na drie weken in het ziekenhuis te hebben gelegen weer thuis kwam, herkende Micky haar eigen man niet meer. Het duurde nog twee jaar voordat ze er achter kwamen dat hij blijvend hersenletsel had opgelopen. "Zijn karakter is compleet veranderd."

Een buitenstaander

Doordat Micky al tien jaar niet meer in Nederland had gewoond, moest ze opnieuw beginnen. Contact legde ze vaak op het schoolplein. Maar omdat haar kind veel zorg nodig heeft en daardoor niet veel op school was ging dat ook niet makkelijk.

"Als hij er wel was, was hij een buitenstaander. Dan komt er ook nog bij dat je aan het vechten bent om er achter te komen welke ziekte hij heeft. Het is heel eenzaam om dat niet te kunnen delen."

Ik moet mensen die mantelzorger zijn leren om weer voor zichzelf te gaan zorgen

Dirk de Wachter

Op zoek naar gelijkgestemden

Het verhaal van Micky is erg herkenbaar voor psychiater Dirk de Wachter. Hij vertelt dat veel mensen baat hebben bij gelijkgestemden. "Ze kunnen van elkaar leren wat ze kunnen doen, dat helpt wel. Ik moet mensen die mantelzorger zijn leren om weer voor zichzelf te gaan zorgen."

Het is vooral belangrijk om begrip te hebben en iemand niet de schuld te geven van zijn of haar eigen eenzaamheid.

Micky heeft met die gedachte de stichting MOE, mantelzorgers onder elkaar, opgezet. Micky: "Ik geloof heel erg in verander de wereld, begin bij jezelf". Daarom is Micky gaan praten over haar eenzaamheid, daardoor merkte ze dat ze veel reacties ontving van mensen die haar gevoel herkenden. 

Rouw

"Soms heb je een gedachte waar je zelf ongelofelijk van schrikt. Ik weet nog de eerste keer dat ik dacht; hoe zou mijn leven eruit zien als mijn man het ongeluk niet had overleefd. Daar schrik je van, laat staan dat je het hardop zegt." Dit zijn dingen die Micky kan delen met de mensen die ze via haar stichting heeft ontmoet.

Er zijn ook rouwperiodes over de toekomst van mijn kinderen

Micky Biddlecombe

Rouw, omschrijft het gevoel van Micky. "Ik zit al jarenlang in rouw, mensen denken dan; er is toch niemand dood? Het is heel moeilijk om dan te vertellen dat ik mijn persoon ben kwijt geraakt. Andere mantelzorgers herkennen dat. Er zijn ook rouwperiodes over de toekomst van mijn kinderen." 

Theo van Tilburg en Dirk de Wachter over eenzaamheid met mantelzorger Micky Biddlecombe

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1