appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Ruud bedacht magische fluit voor lichamelijk beperkten

NOS/EO
woensdag 22 mei 2019 | EO | Nicole de Jong

Je werkt met lichamelijk beperkten en je bedenkt je ineens: waarom zijn er eigenlijk geen instrumenten ontwikkeld voor deze mensen zodat ook zij muziek kunnen maken? Dit was een vraag die Ruud van der Wel zichzelf stelde en nu, jaren later, is hij onderscheiden met een Koningsdaglintje vanwege de instrumenten die hij heeft bedacht voor deze doelgroep. Ruud vertelt er samen met Karin van Dijk over in Langs de Lijn en Omstreken, die door de uitvinding van Ruud muziek kan maken.

Ruud maakte een magische fluit

"Mijn leven lang had ik al de droom om muziek te maken", vertelt Karin die in een rolstoel zit vanwege een progressieve spierziekte. "Voor mij is het alleen heel lastig om een instrument te spelen, omdat ik mijn handen niet kan gebruiken. Alleen de mondharmonica was een optie, maar omdat ik door mijn spierziekte weinig longinhoud heb, ging dat ook niet."

Wipwap

Op haar vijftiende kwam Karin in aanraking met Ruud van der Wel, die tijdens een benefietconcert speelde op haar middelbare school. "Daar zag ik kinderen met een lichamelijke beperking muziek maken die er slechter aan toe waren dan ik. En dat was het moment dat ik dacht: dat moet ik toch ook kunnen?"

Karin trok de stoute schoenen aan en liep op Ruud af om te vragen of dit voor haar ook mogelijk was. "En ze had geluk, want ik kreeg juist een prototype binnen van de magic flute, het instrument waar ze nu op speelt in onze band 'The Bridge'", vertelt Ruud. "Je kunt het vergelijken met een wipwap.

Als Karins hoofd omhoog gaat, krijg je een hoge toon. En wanneer haar hoofd naar beneden gaat, klinkt er een lage toon."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Optredens

Volgens Ruud is de voornaamste boodschap die hij wil uitdragen dat je muziek kunt maken met een ernstige, lichamelijke beperking. "Mijn droom is dat de stichting 'My Breath, My Music' doorgaat zonder mij en dat Karin en andere muzikanten de kar gaan trekken."

Ondertussen worden er ook nog steeds nieuwe instrumenten ontwikkeld, en treedt Ruud met de band 'The Bridge' regelmatig op. En Karin heeft daar maar wat veel zin in. "Zo zijn we op vrijdag 12 juli zelfs op North Sea Round Town te zien, hoe tof?"

Luister het hele gesprek hier terug: 

Ruud bedenkt instrumenten voor mensen met beperking

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1