appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

De 'ultieme' homo? Die is het liefst gespierd en allesbehalve vrouwelijk

ANP
maandag 8 april 2019 | NOS | Redactie

De 'ultieme' homo? Die is het liefst gespierd, masculine en allesbehalve vrouwelijk, ontdekten Tofik Dibi en Willem Timmers toen ze uit de kast kwamen. In hun documentaire 'Acting Straight' onderzoeken ze het ideaalbeeld dat binnen de gayscene heerst.

"Mannelijkheid wordt binnen de gayscene als hoger in hiërarchie gezien dan vrouwelijke trekjes", zegt Willem Timmers in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Daarom is het soms best pijnlijk als je uit de kast komt en vervolgens ontdekt dat in het homocircuit ook hiërarchie en afwijzing heersen."

 

Willem en Tofik over hun documentaire Acting Straight scene

Tofik kwam 3 jaar geleden zelf uit de kast. Daarna ging hij ook datingapps als Grindr gebruiken. "Ik zag dat 'masculien' en 'no femmes' nummer één voorkeur was. En in gesprekjes merkte ik dat sommige mannen vinden dat vrouwelijke homo's de scene een slechte naam geven omdat ze 'overdreven' zijn."

Gevoelig onderwerp 

In hun documentaire leggen Willem en Tofik hun eigen ervaringen onder een vergrootglas en spreken ze andere homo’s over hun positie in de gayscene. Ze merkten dat het voor iedereen een belangrijk en gevoelig onderwerp is.

Waar de één zich tegen het ideaal verzet, probeert de ander er krampachtig aan te voldoen. "Sommige mannen gaan extra vaak naar de sportschool en proberen vrouwelijke trekjes af te leren", weet Tofik. 

Waar dat ideaalbeeld vandaan komt? Daar zijn ze nog niet helemaal over uit. Willem: "Je ziet soms dat mensen die zelf zijn gepest of zijn buitengesloten later hetzelfde gaan doen." Tofik denkt dat het ook met de media te maken heeft. "Een bepaalde mannelijkheid zie je steeds terugkomen als ideaal in boeken, films en op tv." 

Schijt aan 

De twee zien dat dit ook bij andere groepen zo is. Tofik: "Je merkt dat eigenlijk iedereen aan dezelfde dingen wordt blootgesteld. Het ideaalbeeld keert dus ook terug bij bijvoorbeeld etnische of seksuele minderheden."

Hijzelf worstelt er ook nog steeds mee. Als kind ging Tofik zwaarder praten en anders lopen om mannelijker over te komen. Nu hij uit de kast is, merkt hij dat het een "oneindig proces" is. Toch lukt het hem steeds beter om ook zijn vrouwelijkere trekjes te accepteren. "Ik zit nu wel steeds vaker met mijn benen over elkaar.  Vroeger durfde ik dat niet te doen met andere mensen er bij. Nu denk ik: schijt, het zit gewoon lekkerder." 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1