Achtergrond
HUMANVPRO

Vluchtelingenkleertjes zoeken in het bos bij Bladel

foto: Geesje van Haren/VersPersfoto: Geesje van Haren/VersPers
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingenkleertjes zoeken in het bos bij Bladel

Hoe achterhaal je wat er is gebeurd met 10.000 vluchtelingenkinderen die na aankomst in Europa spoorloos zijn verdwenen? Die vraag bezorgt het onderzoeksprogramma Argos behoorlijk wat hoofdbrekens. Daarom zochten twintig studenten journalistiek in het bos bij de Belgische grens naar puzzelstukjes.

Verdwenen Vietnamese vluchtelingenkinderen

Blikjes tonijn, zakken chips, eieren, plastic flesjes. Wie goed onder de dennennaalden zoekt, vindt in het bos bij Bladel allemaal aanwijzingen dat mensen er langere tijd geleefd hebben. Vorig jaar kampeerden er bijvoorbeeld 38 Irakezen, onder wie tien kinderen.

Van wie de eieren zijn is niet bekend, zegt jager Harry Peeters, terwijl hij er eentje opraapt. "Je ziet dat de mensen nog een poging hebben gedaan om het op te ruimen, in plastic tasjes bij elkaar. Maar ze hadden geen tijd meer voor de rest."

Bos op de grens

Het bos bij Bladel ligt vlakbij de grens met België, aan de A67. Daarom is het een plek waar ongedocumenteerde vluchtelingen en migranten vaak verblijven als ze op doorreis zijn binnen Europa. We weten niet voor wie zij op de vlucht zijn, of zij onder druk staan van criminele netwerken, en waar ze uiteindelijk terechtkomen.

Een gescheurd document van de Franse immigratiedienst, aangetroffen onder een struik, is een aanwijzing. Net zoals dat een pot Nutella dat kan zijn, want we weten inmiddels dat er verschillende smokkelorganisaties zijn die hun 'klanten' potten chocopasta meegeven.

Gemaakt door Bram Noteboom en Frank Peters

We weten ook dat kinderen in deze situatie moeten zien te overleven. De studenten vinden luiers, en een broekje in maat 74, net groot genoeg voor een peuter van twee.

Twintig studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek verzamelen de achtergelaten spullen. Een van hen, Sanne Scheffers, zal er een journalistieke installatie van bouwen. Die wordt in november tentoongesteld in LocHal in Tilburg.

Lost in Europe

Het radioprogramma Argos is een van de initiatiefnemers van Lost in Europe, waarbij een internationaal team van onderzoeksjournalisten uitzoekt hoe duizenden vluchtelingenkinderen konden verdwijnen na aankomst in Europa, en wat er met hen is gebeurd. Argos werkt samen met onder meer The Guardian, BBC, Knack, Investigative Reporting Project Italy en Small Stream Media.

Lost in Europe gaf presentaties door heel Europa: in het Tate Modern in Londen, op het Byline Festival, op de Cambridge University en op de Uncovered Conferentie in Berlijn. Ook was het Nederlandse team vorig jaar te horen in Argos, toen ze de resultaten van hun eerste databootcamp presenteerden. Uit data die Lost in Europe heeft opgevraagd bij alle Europese landen, bleek dat alleen al in 2017 meer dan 7.000 vluchtelingenkinderen verdwenen uit Europese opvangcentra.

Verdwenen Vietnamezen

Aanstaande zaterdag is Lost in Europe opnieuw te horen in Argos. Dan gaat de uitzending over zeker zestig Vietnamese kinderen die in Nederland verdwenen uit de beschermde opvang. Ze waren daar geplaatst om hen te beschermen tegen mensenhandelaren. Wat is er met hen gebeurd? En waarom is niemand hen gaan zoeken? Zaterdag om 14:00 uur bij Argos op NPO Radio 1.

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie