appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Minister Dekker over zaak Lisa: 'Onafhankelijkheid rechters voldoende gewaarborgd'

ANP/Bart Maat
woensdag 27 maart 2019 | VPRO | Argos Twitter

"Het past mij als minister niet om in concrete gevallen te oordelen over de behandeling van de zaak, het verloop van de procedure, de uitspraak van de rechter of over de rechters die een zaak hebben behandeld."

Dat zegt Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker als reactie op de kamervragen naar aanleiding van de Argos-uitzending Mocht Haagse rechter oordelen over kindermisbruik?

Mocht Haagse rechter oordelen over kindermisbruik?

SP-kamerlid Michiel van Nispen stelde Kamervragen naar aanleiding van de uitzending, waaruit bleek dat Raadsheer Wabeke zich niet had verschoond en de Artikel 12-zaak zonder zitting had afgedaan, waardoor het niet meer mogelijk was om hem te wraken.

Van Nispen vroeg zich af of politie en justitie wel juist handelden in de zaak van het meisje Lisa, en of rechter Wabeke wel mocht oordelen in deze zaak. Argos onthulde namelijk dat Wabeke een van de door Lisa genoemde verdachten persoonlijk kende.

De zaak van Lisa

Lisa is 15 jaar als ze bij de politie aangifte doet van seksueel misbruik door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse Bosjes en in een café in Den Haag. De details die ze vertelt worden steeds gruwelijker en zijn moeilijk te geloven. Het Openbaar Ministerie besluit het onderzoek daarop stop te zetten. Maar dan duiken er bewijzen op die Lisa’s verhaal ondersteunen. Hierover gaat de eerste uitzending van Argos.

Het verhaal van Lisa

De Haagse rechter Jan Wolter Wabeke raakte in opspraak na de uitzending vanwege zijn oordeel over een vermeende misbruikzaak van het meisje Lisa, waarin ook een topambtenaar van justitie wordt genoemd. Argos kreeg de beschikking over een foto, waaruit bleek dat de topambtenaar en Wabeke elkaar persoonlijk kennen. Oud-raadsheer Theo de Roos zei in een reactie dat Wabeke zich had moeten verschonen, en dat de gang van zaken ‘niet goed was voor het aanzien van de rechtspraak’.

Reactie advocaat Lisa

Carolien Noorduyn, advocaat van Lisa en haar moeder, vindt de reactie van minister Dekker teleurstellend: "Het is teleurstellend dat de Minister zich verschuilt achter het feit dat het in zijn perceptie zou gaan om een individuele zaak waar hij niet op in zou kunnen gaan. De gerezen kwesties in dezen zijn te ernstig om dit uitgangspunt te laten prevaleren.

De Minister miskent in de beantwoording van de gestelde Kamervragen dat er na de eerste aangiftes en artikel 12-procedures opnieuw aangifte is gedaan met daarbij nieuwe en onweerlegbare bewijsstukken, zoals indringende verklaringen van (niet de minste) trauma-psychologen en psychiaters waaruit geen andere conclusie kan worden getrokken dan dat er daadwerkelijk sprake is van ernstig en ritueel misbruik, medisch bewijs dat Lisa in die periode daadwerkelijk zwanger is geweest en bewijs dat er door vader met regelmaat kinderporno is gedownload.

De Minister refereert aan het rapport van het LEBZ. Hoe gebrekkig dit rapport ook is geweest; er werd wel geadviseerd tot nader onderzoek, welke aanbeveling de Officier van Justitie destijds naast zich neer heeft gelegd. Het valt te betreuren dat de Minister niet ingaat op de dubieuze rol van meneer Wabeke, als voorzitter en bijzitter van de artikel 12 Sv kamer en op de merkwaardige manier waarop alle artikel 12-procedures in deze zaak zijn verlopen."

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1