Podcast
WNL

'We pakken het van je af': hoe crimineel geld een betere toekomst krijgt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We pakken het van je af': hoe crimineel geld een betere toekomst krijgt

Criminelen rijden in dikke auto's, dragen de nieuwste merkkleding, lopen met de meest dure sieraden en wonen in prachtige huizen. De onderwereld is dol op bling-bling, maar als het aan demissionair minister voor Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz ligt is dat straks verleden tijd. In Schiedam komt nu de eerste leerwerkplaats van ons land die gefinancierd is met crimineel geld van huisjesmelker Harry O.

#10 - Het Misdaadbureau: Prada's en Picasso's: de jacht op criminele blingbling (S03) - Het Misdaadbureau

Het Openbaar Ministerie (OM) wil zoveel mogelijk geld en goederen afpakken van criminelen, om er vervolgens iets mee terug te doen voor de samenleving, vertelt Yeşilgöz in de podcast van Het Misdaadbureau. "Het is op zich heel mooi om in de wijk en de omgeving te laten zien: misdaad loont niet en vroeg of laat pakken we je."

De aanpak kijkt de demissionair minister af van Italië, waar al tientallen jaren criminele bezittingen worden afgepakt en teruggegeven worden aan de samenleving.

Vooralsnog gaat het in Schiedam om een pilot. In juni werd het project gestart, maar de deuren van de leerwerkplaats zijn nog steeds niet geopend. "Het blijkt erg ingewikkeld te zijn", legt Yeşilgöz uit. Deels heeft dat te maken met allerlei bureaucratische obstakels, zoals het openen van een bankrekening voor zo'n project. "Want waar kwam dat geld vandaan en hoe is dat gebeurd?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huisjesmelker Harry O.

Het geld voor de leerwerkplaats is afgepakt van de beruchte Haagse huisjesmelker Harry O. Onderzoeksjournalist van Het Misdaadbureau Rick Pietersz vertelt dat de gemeente Den Haag al tientallen jaren achter O. aanzat. "In 2012 wordt hij uiteindelijk in de kraag gevat."

O. had 82 panden op zijn naam staan. "Maar dan denk je, wat is daar mis mee? Hij is een notoire oplichter. Hij licht banken op, maar ook mensen die door zijn illegale praktijken berooid achterblijven", vertelt Pietersz. O. maakte honderden slachtoffers als gevolg van zijn criminele activiteiten.

De oplichter wist nog even te vluchten, maar is in 2019 opgepakt en zit een celstraf uit van acht jaar. Daarnaast heeft het OM 10 miljoen euro aan crimineel geld afgepakt en de waarde van 16 panden. Een groot deel van dat geld wordt nu geïnvesteerd in de leerwerkplaats in Schiedam.

Op het rechte pad blijven

Yeşilgöz heeft vertrouwen dat het project goed zal lopen. Jongeren in de wijk moeten straks weten dat ze hier terecht kunnen om op het rechte pad te blijven en iets moois kunnen opbouwen. "Maar het voor elkaar krijgen en het pand neerzetten kost ook al heel veel tijd. Het is soms frustrerend, want ik zou willen dat het sneller kon." Voor nu trekken ze vooral lessen uit de gang van zaken, zodat toekomstige projecten sneller opgezet kunnen worden.

Benieuwd hoe makkelijk die criminele geldstromen afgepakt kunnen worden? En wat voor bijzondere voorwerpen er zoal in handen komen van het OM? Luister nu naar de podcast van Het Misdaadbureau.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie