Achtergrond
EONOS

Jody Bernal: 'als adoptieouder kun je een deel niet opvullen'

foto: Robin van Lonkhuijsen, ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jody Bernal: 'als adoptieouder kun je een deel niet opvullen'

In het nieuwe EO tv-programma Been There, Done That worden bekende Nederlanders die in hun leven behoorlijk in de put hebben gezeten, gekoppeld aan jongeren die nu worstelen met dezelfde problemen. Zanger en DJ Jody Bernal doet mee aan het programma. Hij vertelt in Langs de Lijn en Omstreken over hoe hij worstelde met zijn adoptie en hoe hij op televisie een jong meisje probeert te helpen die hetzelfde meemaakt.

De mensen kennen Bernal voornamelijk van de megahit Que Si, Que No. Op straat noemden zijn vrienden hem 'De Colombiaan', omdat hij geadopteerd is uit het Zuid-Amerikaanse land. "Ik vond dat prettig, want ik was op zoek naar mijn identiteit. Ik trok ook veel op met Turkse en Marokkaanse jongens, daar voelde ik me fijn bij."

Klap in gezicht

Bernal was drie maanden toen zijn biologische ouders hem afstonden. Pas toen hij 18 jaar was, hoorde hij in Colombia waarom. "Ik was een ongelukje. Mijn moeder wilde een baan en is naar bed gegaan met iemand die daarvoor kon zorgen. Toen ik dat hoorde was het wel een klap in mijn gezicht."

Hoewel hij intussen zijn afkomst geaccepteerd heeft, is hij zelf niet meer zo enthousiast meer voor adoptie. "Als je een kind adopteert, weet je nooit waar het vandaan komt. Er zijn baby's die op straat worden gelegd, ouders die niet meer gevonden willen worden."

"Mijn tourmanager is ook geadopteerd, maar leefde ervoor twee jaar op straat. Hij kreeg in Nederland een kamer voor zichzelf, maar dat vond hij doodeng. Je doet het als adoptieouders goed, maar er is een gedeelte dat je niet kunt opvullen."

Jody Bernal over adoptie

Ster advertentie
Ster advertentie