Achtergrond
BNNVARA

Het politieke jaar in De Week van Kee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het politieke jaar in De Week van Kee

Politiek redacteuren Peter Kee, David van der Wilde en Joost Bekendam nemen je mee naar de achterkamertjes. Ze stellen je voor aan de belangrijkste spelers en geven je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Elke week duiken ze voor jou in het diepe en reconstrueren ze de verhalen in De Nieuws BV.

Intriges, inkijkjes en achterkamertjes genoeg! Dit zijn de mooiste reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof van 2018.

Het Handboek populisme

{podcast audio="38835" caption="#16 Het Handboek Populisme" }

Baudet is de man van het moment en dat is knap. Voor een partij met slechts twee zetels weet het Forum Voor Democratie de aandacht bijzonder goed te vangen. In de peilingen is Het Forum al maanden met een opmars bezig. Zijn geheim? De strategie komt rechtstreeks uit het handboek populisme, zo reconstrueren Peter Kee en David van der Wilde.

Boos op Bankiers

{podcast audio="42617" caption="#18 Boos op de bankiers" }

Gefronste wenkbrauwen, rood aanlopende hoofden en stampvoetende politici kleurden het Binnenhof donderdag. Ze waren kwaad over de salarisverhoging van een Bankdirecteur. Waar die woede vandaan komt? Peter Kee en politiek redacteur David van der Wilde zochten het uit.

GeenStijl een Geschiedenisles

{podcast audio="45143" caption="#22 GeenStijl een geschiedenisles" }

GeenStijl gooide deze week weer eens ouderwets een hunebed in de Hofvijver. De beruchte bloggers willen opnieuw een referendum, dit keer over de donorwet. De Binnenhofbewoners kijken met klamme handjes naar de oplopende handtekeningenteller; bij 300.000 parafen is het raak en mogen we opnieuw naar de stembus.

Onze politieke redactie kijkt vooral naar de burelen achter de actie en geven een korte geschiedenisles. Adjunct-Hoofdredacteur Bart Nijman reageert, geeft een tussenstand en wil het gezicht van deze campagne worden.

De maatschappelijke dienstplicht

{podcast audio="55989" caption="#38: De Week van Kee - De maatschappelijke dienstplicht" }

Het is vaderlandslievend, het moet mensen verbinden en het wordt al een eeuw niet uitgevoerd. Tot volgende week dan, want dan gaat hij in: De maatschappelijke diensttijd. Keer op keer staan praktische bezwaren de invoering van de plannen in de weg.

En nu het plan toch is ingevoerd, zijn het flinke hobbels voor staatssecretaris Blokhuis (CU) op zijn weg naar politiek succes. De diensttijd mag geen bestaand werk verdringen, het mag niet overlappen met (maatschappelijke) stages en het mag niet een zwaar beroep doen op de drukke levens van de gezochte rekruten. In de Week van Kee een korte reconstructie van de geboorde van het patriottische plan. We praten erover na met de vice-fractievoorzitter van Groenlinks, Kathalijne Buitenweg. De reconstructie is van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.

Declareert premier Rutte wel?

{podcast audio="63537" caption="#46 Declareert Premier Rutte wél?" }

Volgens premier Rutte is hij al jaren geleden 'gestopt' met declareren. Alleen als het ministerie een hotel voor hem boekt betaalt hij dat niet zelf. Etentjes of kopjes koffie? Daarvoor trekt de premier graag zelf de knip. Dat zei hij zo'n drie jaar geleden in TV-programma Jinek. Toch blijkt dat niet helemaal te kloppen, blijkt uit onderzoek van De Nieuws BV.

Onderzoek naar DENK

In juni deed De Nieuws BV onderzoek naar de nepnieuwscampagne van DENK. DENK plande in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 een nepnieuwscampagne. Onder campagneleider Farid Azarkan was de partij van plan zich voor te doen als de PVV en te adverteren met de slogan: 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter voor een dagelijkse dosis Nieuws BV

Ster advertentie
Ster advertentie