appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jan Struijs: 'Voor het eerst in 35 jaar spreken rechters, advocaten, officieren en politie zich gezamenlijk uit'

NPO Radio 1
donderdag 6 december 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Nederland maakt zich zorgen over de rechtsstaat in Polen, schrijft De Volkskrant vanochtend. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen rechtsstaat? Advocaat Jan Vlug en Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond slaan alarm in De Nieuws BV. De barricaden op, red de rechtstaat want: "Er moet nu eindelijk eens wat gebeuren."

Red de rechtstaat

Betonrot in de hele keten

De sociale advocatuur, de politie, en zelfs de rechterlijke macht klaagden afgelopen tijd openlijk over de misstanden in de hele keten. Advocaat Jan Vlug is het zat en zette de misstanden op een rijtje in een blog. Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt zelfs dat er betonrot in de hele keten zit. Hij wil ook aan de slag. Het is tijd voor actie. 

'Laten we gezamenlijk optrekken'

Te weinig geld, te weinig gekwalificeerd personeel, te hoge werkdruk: een beknopte samenvatting van het probleem. "En achterstallig onderhoud met een zwaar veranderende maatschappij", voegt Struijs toe. "Mijn grootste zorg is dat dat verrottingsproces nu al een tijd duurt. En mensen zeggen nu voor het eerst dat we met de advocatuur en de rechtelijke macht moeten gaan optrekken."

En dat is precies waarom zij hun verhaal doen in De Nieuws BV. Laten we gezamenlijk optrekken is namelijk de boodschap van Vlug: "Je hebt jaren lang die advocaten gehad die almaar liepen te mopperen en te zeuren op de politie en het OM. Maar het wezen van onze business is dat we met zijn allen aan hetzelfde gebouw metselen. Namelijk: een fatsoenlijk proces, een fatsoenlijke rechtsbedeling."

En mensen zeggen nu voor het eerst dat we met de advocatuur en de rechtelijke macht moeten gaan optrekken

Jan Struijs

Een aardverschuiving in de advocatuur

Vlug: "Misschien is de tijd rijp om inderdaad gezamenlijk op te trekken en te zeggen 'luister, je moet er nu mee ophouden'." Het liefst zou Vlug daarom een staking zien, "maar advocaten laten niet graag hun klanten in de steek. De Nederlandse orde van Advocaten onderhandelt vrolijk door met meneer Dekker. Maar de advocaat op de werkvloer is helemaal klaar. Ik zie echt een aardverschuiving in ons wereldje."

De advocaat op de werkvloer is helemaal klaar. Ik zie echt een aardverschuiving in ons wereldje

Jan Vlug

"Ik hoor dagelijks geluiden uit het Openbaar Ministerie, van de politie, uit de advocatuur: het kan zo niet langer", vertelt Vlug. "Als er 16 duizend zaken door de versnipperaar worden gehaald omdat er geen capaciteit is; daar zitten 16 duizend mishandelde en bestolen mensen achter. En moet ik daar als strafrechtadvocaat over klagen? Ja, ik denk het wel."

Meer dan 16 duizend zaken in de shredder

De 16 duizend versnipperde zaken zijn geen kleine zaken zegt Struijs: "Het zijn mishandelingen, het zijn woninginbrekers, van alles en nog wat: forse vermogens delicten. Alle rechercheurs en politiemensen verzekeren mij dat dit een conservatief getal is."

Het getal is namelijk veel groter zegt Struijs. "Het is 16 duizend met daderindicatie die geregistreerd staan. Maar we weten dat de aangiftebereidheid nog nooit zo laag is geweest. Die zit op 20%." En uiteindelijk is de burger hier de dupe van benadrukt Struijs. 

We hebben hier te maken met een heel langdurig, structureel probleem als het over de rechtszorg gaat.

Jan Struijs

'Meer blauw, meer blauw, meer blauw'

Als het aan Grapperhaus ligt komen er volgend jaar 13 duizend agenten bij. Dat is volgens Struijs een mooi begin: "Maar we hebben hier te maken met een heel langdurig, structureel probleem als het over de rechtszorg gaat. Dus eer dat je dat hersteld hebt, dan ben je zo vier, vijf jaar verder. Maar wij zijn een onderdeel van de rechtstaat."

Sinds 2003 zijn er 900 formatieplaatsen bij de politie verdwenen. Vlug: "Dus met andere woorden, we horen al jaren achter mekaar 'meer blauw, meer blauw, meer blauw', maar wat is er gebeurd? 900 man minder blauw. En nu krijgen we er weer 1300 bij, nou bedankt."

We kruipen naar mekaar toe en adresseren het aan de politiek.

Jan Struijs

Red de rechtspraak

Stel dat er een brede actie komt met rechters en advocaten, dan doet de politiebond ook mee. Struijs: "We gaan kijken wat de eerste stap is. Ik ga dit ook adresseren aan minister Grapperhaus. We gaan nu in de breedte met zijn allen optrekken. We hebben goed contact onderling, zowel de rechters, de advocatuur als met de officieren van justitie en de politie. Dus dat komt bij mekaar."

Struijs: "Ik ga met bijna elke politieke partij in gesprek over 'red de rechtspraak'. Actie is niet alleen staken, er zijn vele vormen. Je kan bijvoorbeeld denken dat je met een gezamenlijk statement naar de Minister President gaat."

Het is voor het eerst in 35 jaar dat rechters, advocaten, officieren en politie zich gezamenlijk uitspreken dat het zo niet meer kan

Jan Struijs

Struijs: "Je hebt het hier over het fundament van de democratie. En het is voor het eerst in 35 jaar dat rechters, advocaten, officieren en politie zich gezamenlijk uitspreken dat het zo niet meer kan."

Red de rechtstaat

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1