Achtergrond
BNNVARA

Dit zijn de mooiste speeches van november

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de mooiste speeches van november

Het is een vaste prik bij De Nieuws BV: iedere laatste donderdag van de maand selecteren Sywert van Lienden en Jurjen van den Bergh drie speeches die je absoluut nog even moet terugluisteren. Welke speech heeft iets in gang gezet? Heeft een historische betekenis? Of is misschien onterecht onderbelicht gebleven? Dit is de Top 3 van november.

Quote

Als we niet uitkijken fragmenteert onze samenleving, langs culturele scheidslijnen of langs de lijn van opleidingsniveaus, in allemaal subsamenlevinkjes, ieder z'n eigen ‘ons-soort-mensen’.

Hugo de Jonge

3. Vice-premier (CDA) Hugo de Jonge

"Deze speech is het wordingsverhaal van Hugo de Jonge", vertelt Sywert van Lienden. "Het is een mooie speech waarin de Jonge vertelt hoe hij als jonge jongen naar Rotterdam kwam, daar leraar werd en politiek is wakker geworden. Het overklaste het verhaal van partijleider Sybrand Buma op deze conferentie."

Jurjen van den Bergh: "Ik hoorde hier Hugo de Jonge het CDA als verbindende middenpartij neerzetten." Het moment waarop hij dat doet, op een partijbijeenkomst ter ere van het veertigjarig bestaan van het wetenschappelijk instituut van het CDA, is strategisch interessant, vindt Jurjen: "Op het moment dat een leider nog zit maar misschien al wat scheurtjes vertoont, zoals Sybrand Buma op dit moment, moet je als coming man laten zien: ''Kijk, ik val hem niet aan, maar het kan wel beter, ik heb het alternatief."

Lees de speech van Hugo de Jonge

De speech van Hugo de Jonge

2. De Franse president Emmanuel Macron

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijdens de herdenking van het eind van de Eerste Wereldoorlog, hield de Franse president Emmanuel Macron een "potentieel historische speech", aldus Jurjen van den Bergh: "Hij zet nationalisme tegenover patriottisme. Nationalisten omschrijft hij als individualisten die symbolen gebruiken om het land weer groot te maken, zoals Donald Trump. Patriotten zijn degenen die de rijke geschiedenis van het land in zich hebben en daarmee de ware Fransen zijn."

Quote

Wer heute Menschenrechte und Demokratie verächtlich macht, wer alten nationalistischen Hass wieder anfacht, der hat gewiss kein historisches Recht auf Schwarz-Rot-Gold!

Frank-Walter Steinmeier

1. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit is de speech die de Duitse president op 9 november hield in het Duitse parlement. 9 november, die dag heeft in Duitsland een speciale naam: Schicksaltag. De dag dat alle belangrijke historische momenten van Duitsland plaatsvonden. Het ontstaan van de Republiek Weimar. De Kristallnacht. De val van De Muur. Sywert: "Steinmeier wil in de speech de kracht van de democratie benadrukken en ook de kracht van de Weimar Republiek. Hij zegt dat we niet bang moeten zijn dat we in een herhaling van de tijd zitten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie