appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ayahuasca wordt steeds populairder: wat doet het precies?

Collective Evolution, Alexa Erickson
donderdag 15 november 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Met een kopje thee de strijd aan gaan met je grootste demonen, dat kan. Als het een kopje Ayahuasca-thee is tenminste. Steeds meer mensen zijn enthousiast over de 'de slingerplant van de ziel'. Maar kan een diepe duik in je eigen psyche niet dingen naar boven halen die je liever onder water zou houden? Daarover vertellen Nils Elzinga, die al vaker meedeed aan een ayhuasca-ceremonie, en psycholoog Kim van Oorsouw in De Nieuws BV.

Ayahuasca wordt steeds populairder: wat doet het precies?

Inzichten die je leven veranderen

Ayahuasca is een plantmedicijn, afkomstig uit het Amazonegebied. Van Oorsouw: "Daar wordt het gebruikt als medicijnen. In eerste instantie om het lichaam te genezen maar ook om allemaal psychische aandoeningen te helen."

Sommigen noemen het een drug. Het drinken van de thee leidt namelijk tot hallucinaties. Mensen beweren dat ze vervolgens allemaal inzichten krijgen die hun leven veranderen, die zorgen dat ze zich beter voelen. Een zo'n kopje kan dus ultra diepe inzichten geven én het geneest je van de meest heftige trauma's. Maar hoe zit dat nou precies?

Ayahuascathee

Bang voor het onbekende

Toen Nils 25 was werd hij depressief en de jaren erna kwam het een aantal keer terug. Eerst gebruikte hij antidepressiva, maar toch bleef het terugkomen. Nils: "Ik kreeg steeds meer de indruk dat ik wel aan de oppervlakte aan het krabben was, inzicht kreeg - tot op zekere hoogte - in mijn problematiek. Maar ik kwam niet echt bij de wortels uit. Toen ben ik het alternatieve circuit in gedoken en kwam uiteindelijk uit bij ayahuasca."

Op weg naar zijn eerste ayahuasca ceremonie wilde Nils meerdere keren terug: "Ik was bang voor het onbekende, wat het met me zou doen. Ik had er van te voren veel over gelezen en ik wist dat het niet een mild middel was. Het is iets heftigs wat er gaat gebeuren."

Na het tweede glas was het echt een down the rabbithole Alice-in-Wonderlandervaring

Nils Elzinga

Onderdrukte psychische pijn

Nils: "Je kan het een medicijn noemen, een drug, een trip, een reis. Maar één ding is zeker, je gaat een andere realiteit binnen. In de meeste ceremonies drink je twee of drie shotglaasjes. Na het eerste glas gebeurt er weinig. Na het tweede glas was het echt een down the rabbithole Alice-in-Wonderlandervaring. En het is ontzettend lastig om die ervaring in woorden te vatten."

Het heeft Nils uiteindelijk in contact gebracht met onderdrukte psychische pijn. Dat is wat meer mensen in de ceremonie ervaren. Van Oorsouw: "Het brein wordt overactief. Er worden nieuwe verbindingen gelegd met herinneringen en emoties. En er is zelfs bewijs dat er nieuwe cellen groeien. Dus alle patronen of overtuigingen die je hebt over waarom jouw leven ellendig is of over wat je hebt meegemaakt, krijgen nieuwe paadjes."

Je zoomt als het ware uit van jouw individuele perspectief naar een 'eenheidservaring'

Kim van Oorsouw

Het therapeutische effect van ayahuasca

Van Oorsouw: "Die nieuwe paadjes die worden gevormd bieden nieuwe ervaringen. Of er ontstaat een nieuw perspectief. Wat Nils beschrijft, dat uitzoomen, dat overweldigende, dat je ook gaat hallucineren, dat is waarschijnlijk het therapeutische effect van ayahuasca. Je zoomt als het ware uit van jouw individuele perspectief naar een 'eenheidservaring'."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1