Achtergrond
KRO-NCRV

Belazert Sir David Attenborough de boel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belazert Sir David Attenborough de boel?

Als je het gezicht van David Attenborough niet kent, dan ken je misschien wel zijn wereldberoemde stem. De filmmaker van natuurfilms is wereldwijd geliefd, maar krijgt momenteel kritiek. Hij zou er bewust voor hebben gekozen om in zijn nieuwe BBC-serie Dynasty milieuproblemen buiten beeld te houden. Of deze kritiek terecht is, bespraken we in het Mediaforum van Spraakmakers.

De kritiek kwam van een bekende Britse zoöloog en columnist van The Guardian. Volgens hem zou Attenborough een overvloedige sprookjeswereld creëren die niet meer bestaat. Daar is Marc Chavannes, medewerker van De Correspondent, het mee eens.

De boel belazeren

Chavannes: "Het is heerlijk om bij weg te dromen. Je kunt ook zeggen dat David Attenborough een film heeft gemaakt over hoe de natuur vroeger was. Je kunt niet suggereren dat je de werkelijkheid filmt terwijl je een hele smalle uitsnede maakt. Is het argument: ik krijg geen financiering voor film waar al die narigheid in staat? Nou, pech, dan moet je er echt in het begin, halverwege en aan het einde erbij zeggen: we mogen alleen filmen wat leuk was. Anders belazer je de boel."

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van National Geographic, vindt de kritiek op Attenborough onterecht: "De zoöloog noemt Attenborough een verrader. Afgezien van de grote woorden, die ik onterecht vind, is het gewoon niet waar wat hij zegt. Attenborough heeft zich wel degelijk gericht op die milieuproblemen." De BBC-serie Blue Planet 2, gepresenteerd en ingesproken door Attenborough, was een grote spil van de grote Planet of Plastic?-beweging. Ook heeft de filmmaker zich al eerder uitgesproken over klimaatverandering.

'De kritiek is gênant'

Kantelberg: "Het lijkt wel alsof elke natuurfilm geclaimd wordt door activisme, Of het nou het Sinterklaasjournaal is of een natuurdocumentaire is, de activist wil zijn gelijk daar in halen. Dat doet deze columnist met veel te grote woorden. Attenborough heeft zichzelf ook als doel gesteld om de natuur in schoonheid te tonen, en dat doet hij in deze serie."

Ruben Smit, maker van de natuurdocumentaire De Nieuwe Wildernis, is het met Kantelberg eens. "Ik vind de kritiek behoorlijk misplaatst", zei hij in Spraakmakers. "Aan het einde van de aflevering wordt er nog duidelijk verslag gemaakt wat er op dit moment in de wereld gaande is. Ik vind de kritiek ook onterecht omdat Attenborough al zijn leven hét gezicht is van natuur van de wereld, en zo veel mensen al heeft geïnspireerd, dat ik het bijna gênant vind dat hij op 92-jarige leeftijd nog deze kritiek over zich heen krijgt."

Ster advertentie
Ster advertentie