appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Ed Nijpels: VN-Rapport aanmoediging voor klimaatbeleid Nederland

ANP
maandag 8 oktober 2018 | KRO-NCRV | Maarten Bleumers

De kans dat de aarde maximaal 1,5 graad opwarmt is klein, schrijft het VN-klimaatpanel in een nieuw tussenrapport. Maar dat is wel de inzet van het Parijse klimaatakkoord uit 2015. 

Heleen de Coninck, één van de auteurs van het rapport, vindt dat Nederland als rijk land zelfs de ambitie moet opschroeven om tegenwicht te bieden aan landen als Mali. Nul procent CO2-uitstoot in 2050 in plaats van de nu voorgestelde verlaging van 95 procent. 

Ed Nijpels is voorzitter van het zogenaamde klimaatberaad, dat beter bekend staat als klimaattafels, zoals de verkeerstafel en de bouwtafel. Nijpels reageert in de uitzending van Spraakmakers op de stelling: 'Nederland moet de CO2-uitstoot in 2050 op nul procent hebben.'

"Het is zeker te doen als je de politieke wil opbrengt", zegt Nijpels. "Waar we ons meer zorgen om moeten maken is wat we gaan halen in 2030. Wij hebben het voorstel gedaan om in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent terug te brengen."

Nederland loopt achteraan 

"Nederland loopt nog steeds achteraan: samen met Malta en Luxemburg hebben wij het laagste percentage duurzame energie. Maar het kabinet zegt dat ze 55 procent reductie CO2 wil hebben, als ze het met andere landen samen kunnen doen."

"Iedereen heeft de mond vol over Parijs, maar zodra je met maatregelen komt dan beginnen ze bezwaar te maken. Daar is de politiek voor. Als je maatregelen neemt dan moet je zorgen dat het betaalbaar is voor iedereen. Het kost geld, er zitten consequenties aan. Iedereen die bezwaar maakt zou ik in herinnering willen roepen wat er nu in de wereld gebeurt, de gevolgen van de opwarming van de aarde."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1