Achtergrond
KRO-NCRV

Werken als advocaat op Curaçao: 'Men wil het liefst dat je zo snel mogelijk oprot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werken als advocaat op Curaçao: 'Men wil het liefst dat je zo snel mogelijk oprot'

Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin stond op Curaçao pastor Orlando B. bij die inmiddels is veroordeeld tot negen jaar cel vanwege seksueel misbruik. Boze inwoners zagen haar liever gaan dan komen. Ze moest wel de duivel zijn. "Men wil het liefst dat je als advocaat uit Nederland zo snel mogelijk oprot", zegt ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Boosheid en onbegrip. Deze gevoelens overheersten bij inwoners toen Harlequin optrad als advocaat van de pastor die gelinkt wordt aan de grootste ontuchtzaak op Curaçao. Verleden jaar is de pastor en oprichter van de Rains of Blessingskerk veroordeeld voor het seksueel misbruiken van verschillende tienermeisjes en vrouwen.

Doodsverwensingen

Optreden als diens advocaat zorgde voor beroering onder inwoners, merkte Harlequin aan den levende lijve. "Ze begrijpen niet dat je als vrouw zo'n iemand bij kan staan. Dan moest ik wel heel slecht zijn", zegt Harlequin. "Zowel mijn cliënt als ik moesten dood. Dat soort berichten kreeg ik telkens."

Quote

Men wil de nuance niet horen

Natacha Harlequin

Op haar verdediging in de rechtbank zat ook haast niemand te wachten, weet Harlequin. "Men wil de nuance niet horen", zegt ze hierover. "Men weet dat het in een zedenzaak om seksuele handelingen gaat, maar de details hoeft men eigenlijk niet te horen. Of wat wel of niet bewezen kan worden." In plaats daarvan zagen mensen liever dat ze zo snel mogelijk het vliegtuig terug naar Nederland zou pakken.

Gesloten gemeenschap

Het zijn herkenbare taferelen voor Jan Reijntjes, oud-hoogleraar strafrecht aan de Open Universiteit en University van Curaçao. Hij ziet de sterk gesloten gemeenschap als voornaamste oorzaak. "Het is een kleine gemeenschap met hele sterke taboes. Dat merk je met name bij zedenzaken, maar ook bij levensdelicten en politieke zaken."

Volgens de oud-hoogleraar zijn de onderwerpen abortus, seks en euthanasie vrijwel onbespreekbaar. "Zeker als het gaat om een geestelijke in een zedenzaak. Dat heeft zich eerder voorgedaan en toen bleek dat de verdediging en de verdachte niet eens in staat waren om het verweer te voeren." De rechter weigerde simpelweg om te luisteren. De reden? "De druk van de publieke opinie", zegt Reijntjes.

Ster advertentie
Ster advertentie