appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Zorgverzekeraar DSW: 'Ik zou graag onze reserves in de verlaging van de zorgpremie stoppen'

Pixabay
woensdag 12 september 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

DSW directeur Chris Oomen wil de reserves die de zorgverzekeraar heeft graag inzetten om de zorgpremies te verlagen, maar mag dit wettelijk niet. "We zijn door Europese regelgeving wettelijk verplicht om hoge reserves te hebben." Hierdoor is het volgens Oomen niet mogelijk om de reserves die er zijn in te zetten om de premies te verlagen, zo zegt hij in Spraakmakers.

Bekijk hier de hele uitzending van Stand.nl

Zorgpremie flink omhoog

Oomen reageert in de uitzending op het nieuws dat het kabinet verwacht dat de zorgpremie flink omhoog zal gaan in 2019. Volgens ramingen van het ministerie van Volksgezondheid zou dit op kunnen lopen tot ruim €10 per maand. Zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie zelf, afhankelijk van hoeveel geld uit eigen reserves zij besluiten in te zetten. 

'Verplichte reserve wordt nog hoger'

Vorig jaar konden de premies bij DSW nog iets verlaagd worden, maar het is nog maar de vraag of dat dit jaar weer het geval is. Oomen verwacht zelfs dat het geld dat zorgverzekeraars in kas moeten hebben alleen maar hoger zal worden. "Regelgeving gaat deze kant op, mijn verwachting is dat in 2020 de reserves nog hoger moeten zijn." 

Sinds 2016 gelden er nieuwe financiële regels voor verzekeraars. Ze moeten voldoende geld in kas hebben om financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Zodat continuïteit van zorg gegarandeerd is. Oomen: "Als je het mij vraagt zijn zulke reserves onzinnig." DSW komt waarschijnlijk eind september met de officiële cijfers van de zorgpremie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1