Achtergrond
KRO-NCRV

Zorgverzekeraar DSW: 'Ik zou graag onze reserves in de verlaging van de zorgpremie stoppen'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgverzekeraar DSW: 'Ik zou graag onze reserves in de verlaging van de zorgpremie stoppen'

DSW directeur Chris Oomen wil de reserves die de zorgverzekeraar heeft graag inzetten om de zorgpremies te verlagen, maar mag dit wettelijk niet. "We zijn door Europese regelgeving wettelijk verplicht om hoge reserves te hebben." Hierdoor is het volgens Oomen niet mogelijk om de reserves die er zijn in te zetten om de premies te verlagen, zo zegt hij in Spraakmakers.

Zorgpremie flink omhoog

Oomen reageert in de uitzending op het nieuws dat het kabinet verwacht dat de zorgpremie flink omhoog zal gaan in 2019. Volgens ramingen van het ministerie van Volksgezondheid zou dit op kunnen lopen tot ruim €10 per maand. Zorgverzekeraars bepalen de hoogte van de premie zelf, afhankelijk van hoeveel geld uit eigen reserves zij besluiten in te zetten.

'Verplichte reserve wordt nog hoger'

Vorig jaar konden de premies bij DSW nog iets verlaagd worden, maar het is nog maar de vraag of dat dit jaar weer het geval is. Oomen verwacht zelfs dat het geld dat zorgverzekeraars in kas moeten hebben alleen maar hoger zal worden. "Regelgeving gaat deze kant op, mijn verwachting is dat in 2020 de reserves nog hoger moeten zijn."

Sinds 2016 gelden er nieuwe financiële regels voor verzekeraars. Ze moeten voldoende geld in kas hebben om financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Zodat continuïteit van zorg gegarandeerd is. Oomen: "Als je het mij vraagt zijn zulke reserves onzinnig." DSW komt waarschijnlijk eind september met de officiële cijfers van de zorgpremie.

Ster advertentie
Ster advertentie