Achtergrond
KRO-NCRV

'Wakker Dier zijn de jihadisten van de dierenwereld'

foto: Wakker Dier/ Spraakmakersfoto: Wakker Dier/ Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wakker Dier zijn de jihadisten van de dierenwereld'

Plofkip. Kiloknaller. Je hebt deze termen vast al eens gehoord. Ze komen uit de koker van Wakker Dier, een organisatie die opkomt voor dieren in de vee-industrie.

Met hun diverse acties tegen supermarkten doet de organisatie aan naming and shaming, en zijn ze regelmatig een onderwerp van controverse. Maar het relatief kleine clubje boekt tóch resultaten. Spraakmakers-verslaggever Roy Heerkens neemt in een weekserie de methode Wakker Dier onder de loep. Deel 1 en 2 zijn al te beluisteren.

Video niet beschikbaar

Supermarkten hebben last van de campagnes van de organisatie. Maar ook Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, is geen fan van hun tactieken. Hij was vandaag te gast in Spraakmakers.

Extremisten

"We hebben verschillende insteken. Wakker Dier wil een soort ideale, veganistische wereld waar wij niet voor staan. Wij produceren vlees voor heel de wereld. En als je vlees eet, maak je een dier dood. Dat willen zij niet meer, en zij vinden dat iedereen zo zou moeten leven zoals zij willen. Het zijn extremisten. We noemen ze ook wel eens de jihadisten in de dierenwereld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ze zijn heel goed in framen. Ze vergroten het wel uit. Ze nemen het niet zo nauw met de waarheid, maar het is heel lastig om ze voor de rechter te betrappen, want ze opereren op het randje."

Video niet beschikbaar

Pinocchio

Volgens Oplaat bestaat er een tussenweg: er kan verantwoordelijk vlees geproduceerd worden. En bovendien, zegt hij, gebeurt dat al. "Wij zoeken als sector heel veel samenwerking met dierenbeschermers. Als je vlees koopt in de winkel, staat er een beter leven keurmerk op, of een, twee of drie sterren."

"Dat zijn afspraken die je maakt met de retail, met de sector, met de slachterijen, maar ook met de dierenbescherming, om stappen voorwaarts te zetten. Maar Wakker Dier wil geen stappen voorwaarts, die wil gewoon een andere wereld waarin niemand meer vlees eet. Dat verschil is hartstikke groot. In mijn ogen is het een Pinocchiovereniging die ook nog eens geld krijgt van de Postcodeloterij. Maar dat terzijde."

Ster advertentie
Ster advertentie