Achtergrond
BNNVARA

Ancilla van de Leest maakt zich zorgen om vermiste cybersecurity-expert Arjen Kamphuis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ancilla van de Leest maakt zich zorgen om vermiste cybersecurity-expert Arjen Kamphuis

De Noorse politie zoekt al ruim een week naar de Nederlandse cybersecurity-expert Arjen Kamphuis. Hij werd op 20 augustus voor het laatst gezien toen hij uitcheckte bij zijn hotel in Bodø, een plaats in het noorden van Noorwegen. Ancilla van de Leest, voormalig lijsttrekker van de Piratenpartij, is één van de beste vrienden van Arjen Kamphuis. Zij maakt zich ernstig zorgen en vertelt haar verhaal in De Nieuws BV.

Vakantie

De 46-jarige Arjen Kamphuis was van plan om te gaan kajakken in Noorwegen. Hij zou 22 augustus een vlucht terugnemen naar Amsterdam, maar is nooit in het vliegtuig gestapt. De politie houdt vooralsnog géén rekening met een misdrijf. Maar, tien dagen na de vermissing gebeurde er iets opvallends. Er werd een Duitse simkaart in het toestel van Kamphuis actief, die 20 minuten is gebruikt. Van de Leest: "De politie weet nog niet of hij dat zelf die simkaart in het toestel heeft gedaan. Vandaag is naar buiten gekomen dat de beelden zijn gecheckt van de omgeving waarin die telefoon is aangegaan en daarop is geen Arjen te zien. Het blijft gewoon een vaag verhaal."

Kamphuis staat wereldwijd bekend als adviseur van verschillende organisaties over privacygevoelige informatie. Hij helpt bedrijven om de online veiligheid te waarborgen. Van de Leest: "Hij is wereldwijd een van de meest prominente cybersecurity-experts van de wereld. Hij benadert het van de ethische kant en denkt na over hoe we ervoor zorgen dat onze maatschappij een vrije democratische rechtsstaat blijft in een tijd waarin we vaak online communiceren. Kamphuis geeft lessen aan overheidsinstanties, maar ook aan Wikileaks en Reuters. Eigenlijk nam hij altijd voor iedereen de tijd om daar uitleg over te geven."

Quote

Toen hij een zakelijke meeting miste, begon ik mij zorgen te maken

Ancilla van de Leest

'We wisten dat er iets niet klopte'

Van de Leest had vlak voor Kamphuis op vakantie ging nog contact met hem. "Ik stuurde hem op 6 augustus nog een bericht om hem een fijne vakantie te wensen. Hij stuurde terug dat hij van zijn vakantie ging genieten en de zomer in Nederland wilde ontvluchten, omdat hij het hier erg warm vond. Dat is het laatste wat ik van hem heb gehoord", aldus Van de Leest.

Kamphuis vertelde eerder dat hij zin had om offline te gaan, omdat hij voor zijn werk het hele jaar door intensief bezig is met zijn telefoon en laptop. 9 augustus stuurde van de Leest nog een bericht naar Kamphuis, maar die kwam niet aan. Van de Leest: "Ik kreeg een bericht van een collega dat hij niet was komen opdagen op een zakelijke meeting en toen begon ik mij zorgen te maken, want dat is niets voor Arjen. Ik heb gelijk een aantal Noorse hotels gebeld, maar ieder spoor ontbrak. Toen heb ik zijn huissleutel, dus ben meteen naar zijn huis gegaan, maar ook daar was niets te vinden. Daarna zijn we naar de politie gestapt, omdat we wisten dat er iets niet klopte."

Quote

Hij kwam niet over als iemand die van plan was weg te blijven

Ancilla van de Leest

Theorieën

Door zijn werk in de cybersecurity doen er veel theorieën de ronde over zijn vermissing. Onder andere doordat hij mogelijk banden zou hebben met Julian Assange, de baas van Wikileaks, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het lekken van talloze geheime documenten. Er wordt ook gezegd dat hij zelf van de radar wilde verdwijnen. Van de Leest: "Ik wil die verhalen toch nuanceren. Hij liet in niets merken dat hij van plan was om langere tijd weg te blijven. Hij maakte veel toekomstplannen en liet zijn schoonmaker nog komen, zodat hij in een schoon huis zou thuiskomen. Hij had zelfs met mij en een andere vriendin afgesproken om te gaan picknicken en stonden er nog verschillende werkafspraken. Hij kwam zeker niet over als iemand die van plan was weg te blijven."

Opvallend is dat in Bodø - het dorp waar Arjen voor het laatst is gezien - een van de grootste cybersecuritycentra ter wereld zit. Daardoor wordt er op internet gesuggereerd dat hij is ontvoerd door inlichtingendiensten. Van de Leest: "Ik zou heel graag willen zeggen dat we in een wereld leven waarin dat een compleet ondenkbaar scenario is, maar helaas denk ik daar niet zo over." Ook de aanwezigheid van het cyber security centrum in Bodø vindt van de Leest opvallend: "Cybersecurity was niet alleen z'n werk, maar ook zijn hobby en grootste passie. Dat hij daarnaartoe is gegaan kan ik niet aan het toeval wijten."

Ancilla van de Leest over de vermissing van cybersecurity-expert Arjen Kamphuis

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie